Tizenkilencedik műhely

A programunk volt:

  1. Frissítések mindenkitől 15-20 percben – ki hol tart, miben van szüksége segítségre? Kis adományi programok, aktualitások…
  2. A Civil Kollégium új közösségszervező képzési (munka)anyagainak megvitatása, javaslatok gyűjtése
  3. Bálint és Judit új képzési anyagának bemutatása, különös tekintettel a „kommunikáció kifelé” modulra

 

18 órakor megtartottuk az „orientációt” a szeptemberi utazáshoz kapcsolódóan (csak az utazókkal)

 A találkozóról külön jegyzet nem készült, így csak Bálinték tananyagát mellékeljük:

(Szollár Judit . Vojtonovszki Bálint, 2013)

 

Kommunikáció kifelé – a TV megjelenéstől a Facebook oldalig

 

Itt az esemény megtervezését és –szervezését a csoport által adottnak vesszük, csak a sajtómegjelenésekkel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozunk.

Médiumok típusai:

Milyen típusait ismeritek?

(felírni flipchartra)

Tv, rádió, nyomtatott sajtó,  internetes újságok és blogok, saját médiumok (Facebook oldal, blog, stb.)

Mik a jellemzőik?

TV: sokakat elér; általában rövid híradások; látványközpontú; sokszor általánosít és nem megy bele mélyen a témába; általában nem élő

Rádió: a kép hiánya miatt felértékelődik a mondanivaló és a szóbeli képesség; a tévénél kicsit hosszabb megnyilatkozási lehetőség (esetenként egészen hosszú a beszélgetős műsoroknál); lehet élő és konzerv is

Újságok: mélyebben belemehet a témába; néha lehetőség van utólagos szerkesztésre, ha elég rámenősek vagyunk

Internetes médiumok: változó olvasottság, lehetséges videós megjelenés is, korlátlan lehetőség van helyreigazításra

Saját médiumok: növekvő olvasottság J, fontos az őszinte, okos és folyamatos kommunikáció, ami az interneten kétirányú is lehet.

 

Médiastratégia:

Minden sajtót érintő akciónak az alapját a médiastratégia adja.

Elemei:

Gondolati keret kidolgozása: a célunkat akadályozó konfliktus és állapot leírása, melynek egységesnek és nehezen támadhatónak kell lennie. Ha sikerül egy megnyerő keretezést létrehozni, akkor egyrészt mi fogjuk meghatározni az adott problémáról szóló közbeszédet, másrészt könnyen fel tudunk készülni a lehetséges ellenérvekre.

Példa: A közmunka jelenlegi rendszere pazarló és fenntarthatatlan, mert csak ideiglenesen jelent nem megfelelő megoldást a munkanélküliségre, nincsenek kiutak belőle.

Üzenet kidolgozása: nagyon rövid és közérthető formában az adott problémára a csoport által adott válaszok (követelések)

Példa: Több képzést és támogatott álláshelyeket akarunk, hogy az emberek értelmes munkából tisztességes béreken tudjanak megélni, nem segélyből!

Érvek és ellenérvek kidolgozása: előre fel lehet és kell készülni a saját érvrendszerünkkel és előre kell gondolkodni az ellenfél fejével – mit fog erre mondani?

Példa: követelésünk állami forrásokat igényel – kormányzati válasz: nincs pénz –ellenérv: miért fontos a mi célunk (emberi jogok, személyes élettapasztalat, stb.), és meg kell mondani, hogy honnan kell átcsoportosítani pénzt erre a célra

Ténytár: az adott témával kapcsolatos adatok gyűjteménye. A csoport érveinek legjobb barátja, mert számokkal támasztja alá az igazunkat.

Szóvivő(k) kiválasztása:

Feladat: Mi alapján választjuk ki, milyen tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik? (írjanak cetliket tulajdonságokkal, feltesszük táblára a pálcikaember mellé)

A szóvivő kiválasztásánál különös tekintettel kell lenni a képességekre és tulajdonságokra, a témával kapcsolatos személyes tapasztalatokra. Ugyanakkor fontos az új emberek bevonása és a régiek aktivizálása is. Ez az ellentét a hatékonyság igénye és a bevonás szükségessége között dilemmát eredményezhet.

Kevésbé aktív/megbízható/ismert aktivistának nem érdemes médiafeladatot adni, illetve dolgozhat párban egy régebbi aktivistával, hogy „tanuljon”. Nagyobb eseményeknél érdemes több szóvivővel dolgozni, hogy párhuzamosan tudjanak nyilatkozni, de ilyenkor figyelni kell az egyensúlyra a leterheltség és az esetleges exhibicionizmus miatt. Vannak, akik imádnak szerepelni és ez nehézséget okozhat.

Szóvivő(k) felkészítése: nagyon fontos a felkészülés! Közösen kell megtalálni minden megszólaló saját hangját, mert attól lesz őszinte és eredeti a nyilatkozat. A fenti pontokat kell gyakorolni szerepjátékokkal, attól függően hogy milyen médium (tv, rádió, újság, stb.) és milyen helyzet (élő, telefonos, hosszú beszélgetős műsor, stb.) várható.

Idézetek kidolgozása: Vannak jól eltalált mondatok, melyek mintegy mottóként is szolgálhatnak és jól érthetően, frappánsan mondják el a követelést. Érdemes begyakorolni ezeket.

Sajtómunkások értesítése és érdeklődésének felkeltése: nagyon fontos a kapcsolatépítés hosszú távra, hogy megismerjék és megkedveljék a csoportot és annak céljait. Így van lehetőség megbízható baráti sajtósok megtalálására is, akik nagyon hasznosak tudnak lenni a konfliktusosabb akcióknál. Viszont az újságírók mindig sietnek és gyakran a saját érdekeiket helyezik előtérbe! Nagyon fontos, hogy ne vegyük át a ritmusukat, hanem igyekezzünk a saját igényeink szerint alakítani a kapcsolatot.

Sajtó emlékeztetése: az esemény előtt egy emlékeztető sms vagy email kell, amiben a legfontosabb infok vannak csak benne, akár vázlatosan – téma, hely, idő és érdekes történés! Fonots esemény esetén aznap még egy rövid telefonhívás is lehetséges, hogy eljönnek-e.

Sajtóközlemény megírása: érdemes előre dolgozni, hogy minél hamarabb kimehessen az eseményt kihagyó sajtóorgánumoknak is, mindeképpen ki kell tenni a saját felületre is. Nagyon fontosak az idézhető mondatok az esemény történéseiről és a megszólalásokkal kapcsolatban is!

Véleménycikkek írása tagokkal közösen: ha amúgy is elvégeztétek a fenti feladatokat, nem sok erőfeszítés megírni egy véleménycikket egy újságba vagy olvasottabb internetes oldalra. A lényeg a hitelesség (saját tapasztalat) és a követelések érveinek erőssége!

 

Általában érdemes egy sajtófelelőst kijelölni, aki ezt a gépezetet koordinálja és talál magának segítőket a részfeladatokra.

Nem minden eseményre kell az egész repertoárt bedobni, de a fontos események megérdemlik a kellő figyelmet és erőfeszítést!

Feladat: létező kampány létező követelésének létező (és fontos) eseményére kell médiastratégiát készíteniük két kiscsoportban. Bemutatják a munkájukat és utána összehasonlítjuk a két megoldást, így értékeljük ki.

 

Visszajelzés:

Hogy érezted magad?

Mi tetszett a képzésben?

Mikor érezted magad kellemetlenül?

Mit változtatnál rajta?

Mit tanultál?

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: