Tizenkettedik műhely

MŰHELY ELŐTT

Sziasztok! Itt tudunk egyeztetni a következő műhely tartalmáról. Alább kommentáljatok!

“Na, akkor megpróbálom kicsit kibogozni a szálakat. Csak hogy érzékeltessem, a probléma az, hogy napokon belül megjönnek ugyan a messziföldön jártak, illetve Betti is,

  • de már 25-én találkozónk van az összes eddigi utazóval, hogy welcomingoljuk az amerikai mentorok következő csapatát, illetve megtervezzünk egy képzést/műhelyt december elejére a további potenciális utazóknak (következő két csoport, a felkészítésben számítunk mindenkire, aki eddig Amerikában járt!)
  • mindezenközben hellyel-közzel feladataink lesznek az amerikaiak magyarországi tartózkodásával nov. 24-dec 15.-ig folyamatosan

Mindez persze elsősorban a mindenkori utazókra vonatkozik, de így nehezen tudunk olyan tanulói műhelyt tervezni 22-ére, ahova őket is invitáljuk, hiszen alig értek haza (többen ráadásul vidékiek) és nyilván számos egyéb kötelezettségnek is eleget kell tenniük.

Én most azt javaslom, hogy próbáljuk meg továbbra is tartani műhelyünk ütemét, és tartsuk meg találkozónkat az eredetileg megbeszélt és elfogadott november 22-i dátumon (MSZEH iroda, Erzsébet krt. 17), ahol szerintem:

–          egyrészt folytathatnánk a stratégiázást Betti javaslatait is megbeszélve,

–          másrészt az esetmegbeszélésekre koncentrálnánk (Bálint és talán VDM)

Ha egyetértetek, jelezzétek a dudlin mihamarabb:

http://www.doodle.com/uqvan5mps8cr67hv

A továbbiakban tehát vendégeink és képzésünk is lesz/lesznek, ami természetesen nagyon is nyitott a műhelyünk számára (sőt, részt is vehetnénk a következő utazók felkészítésében), ezekről is jó lenne konzultálni a következő találkozón. Az év elejétől, pedig jó lenne azon igyekeznünk, hogy a műhely úgy tudjon működni, hogy hazaérkezettek is minél inkább bekapcsolódjanak.

A következő napokban igyekszem minden Amerikát megjárt barátunkkal felvenni a fonalat, hogy november 25-ikét és december 8-9-et együtt kitaláljuk. Azoknak mindenképpen jó lenne exponálódni a képzési napokon, akik eddig a tanulói műhelyben nem tudtak részletesebb előadást tartani (Judit, Tamás).

Máté”

Csináltam egy naptárat is a jövőre nézve:

Adjatok javaslatokat bármihez kapcsolódóan, illetve találjuk ki a következő műhelyt!

 

MŰHELY UTÁN

12. közösségszervező műhely

2012. november 22.

Jelen vannak: Bálint, Máté, Mester Attila, Betti, Szabó Ági (Szabad Szülés), Dombóvári Laci (AVM), Iza, V. Ági, Láng Attila, Bálint Erzsi

 

10-11.45h

Máté:

Sajnáljuk, hogy M. Ági és P. Péter nem tudott jönni. Szerettünk volna hallani az uránbányanyitásról Pétertől.

Máté: szeretne szabadabb kereteket engedni a találkozóknak, és jó lenne, ha jutna arra idő, hogy beszéljünk a saját tevékenységeinkről bővebben + legyen esetmegbeszélés + említsünk olyat, ami kihívás számunkra + további témák mára: mi lehetne a műhely stratégiája? + vasárnapi találkozó tematikája

Műhelydokumentumokhoz a jelszó: „organize”.

A múltkori hanganyagokat Máté nem tudta feltölteni. V. Ági vállalja, hogy ha Máté átküldi neki a hanganyagokat, akkor átírja.

 

Bemutatkozó kör:

Szabó Ági: 10 évig dolgozott dúlaként Geréb Ágiékkal, és amikor 2 éve Ágit bebörtönözték, akkor vált aktivistává. Válságai vannak személyesen aktivistaként és a szerveződésnek is, és ezért szeretett volna csatlakozni. Vesszőparipája: TB-támogatottá tenni az otthonszülést. Krízisei: vegyes identitású csoport – amikor az volt a cél, hogy Geréb Ágit ki kell hozni a börtönből, akkor egyértelmű volt a cél – miután azonban kikerült (most házi őrizetben van), nem volt egyértelmű, hogy miért csinálják. Aztán pályáztak átfogóbb célok (egészségügyi reform) megvalósítására. A pénz hozott be egy problémát, mert ennek hatására emberek hátraléptek, és konfliktust teremtett, hogy ki kap pénzt és ki nem. 2007-ben indítottak jogsegélyszolgálatot. Plusz most az is bejött, hogy a szervezet legyen egy női szervezet, amit a férfi tagok nem éltek meg jól.

Dombóvári Laci: Az AB megsemmisítette a szabálysértési törvény hajléktalanokra vonatkozó részét, ez most nagy győzelem. 2 éve tart a kampány, attól sázmoljuk, amikor Tarlós elkezdte benyújtani az aluljáró takarítást. Volt egy Utca és jog kutatás, ez egy több mint egy éves részvételi akciókutatás volt. Ez egy kérdőíves kutatás volt: hajléktalan emberek kérdeztek hajléktalan embereket és szociális szakembereket, előtte volt hosszú társadalomtudományi és módszertani felkészítés. (400 kérdőívet kérdeztek le.) Adatok blogon és fb-on. Nemrég volt erről sajtótájékoztató.

V. Ági: VDM (Valódi Demokráciáért Most) beszélt a az ELTE szakollégiumi éjszakán. Kérdések: A közösségszervezésnek össze kellene érnie a közmunkások szerveződő szakszervezetével? Lokális tevékenységben hogy lehet összekapcsolni a közszer és a közfejl. módszert? Ági tevékenysége Írisz Egyesületben: „Játszótér népe piknik” az Állampolgári Részvétel hetének keretében. Úgy érzi, az 5 éves munka bebizonyította, hogy van energia a lokális közösségben, összeállt a csoport. Célkitűzések: közösségi kert, komposztálásról, felmérni az igényeket, közvetlen termelői kispiac. Ágiban dilemma, hogy hogyan ötvözze a közösségépítést, a közösségfejlesztést, a közösségszervezést. Az önkormányzat részben mutat fogadókészséget, részben nem. Egyelőre a tárgyalásos technikákat alkalmazzák, nem annyira nyomulnak a konfrontatív nyomásgyakorlással. Eddig egyetelen célkitűzést adtak fel: a bölcsis forradalmat, mert kihátráltak a csoportból azok, akikért ez az egész elindult. Ferencvárosi Közösségi Alapítvány. Az IRISZ mukoddeseben vannak komoly problemak, miszerint a nem tudja oket tamogatni a helyi muvelodesi kozpont.

Iza: 2009-ben Bangkokban találkozott először a közösségszervezéssel, majd 4 hónapot volt az USA-ban és ezt tanulta egy civil szervezetnél,most a közösségszervezés módszer az MSZEH fő csapásiránya, ezt most Bálint viszi. Közmunkásokkal folyik a közösségszervező munka, most indult egy Grundtwig projekt, ami egy nemzetközi tapasztalatcsere program (osztrákok, hollandok, olaszok), ezen felül minimálbér (feltétel nélküli alapjövedelem) projekt van készülőben. Választási regisztrációra való mozgósítás. Ági: be kéne vonni a háztartásbelieket ebbe a körbe.

Betti: 1 évet volt USA-ban, ahol közössegszervezést tanult különböző helyeken. A kinti tapasztalatokról szeretne tartani egy beszélgetést, ha van rá igény, azokból a témákból, amit a csoport tagjai fontosnak tartanak.

  • VoB kérdései: szervezetek megszervezése miben különbözik az egyének megszervezésétől, hatalami dilemmák kérdés a közösségszervező és a közösség tagjai között, szervezeti struktúra megszervezése, a politika és a civil szervezetek kapcsolata
  • Máté kérdései: vezetők képzése a közösségszervezésben, vezető fogalma, közösségszervezés és a mozgalomépítés közötti kapcsolat
  • Láng Attila: együttműködés más szervezetekkel, szervezetépítés, belső skillek: moderálás, együttműködés tagok között, nyitás egymás felé, kapcsolatépítés
  • Mester Attila: konkrét elérési módszer, adatbázis szerkesztés
  • Laci: nők helyzete a csoportban, üvegplafon mennyire érvényesül, szerepe a közösségszervezésben, női modell
  • V. Ági: lokális – rendszerszintű összeegyeztetése, közösségszervezés és közösségfejlesztés hogyan egészítheti ki egymást
  • Betti várja a további kérdéseket emailben
  • Betti átgondolja, hogy lehetne erről interaktívan beszélni, tesz javaslatokat emailben, és eldöntjük, hogy legyen egy hosszú vagy több rövid

Láng Attila: Hallgatói Hálózat

Mester Attila: Közösségi Szociális Szövetkezetben dolgozik (biobrikett, biogázfejlesztés, szalmabálás szigetelés), Nagybörzsönybe fog költözni, ahol saját közösségében is szeretne aktívkodni, a szomszédságában élnek cigányok, talán a saját élete is „settlement” jellegű lenne.

Erzsi: ő szervezi az amerikai kiutaztatós képzéseket, már 32 embert sikerült tréningelni. Probléma, hogy nincs funding a közösségszervezők alkalmazására, programok elindítására.

Betti: A fundingon kívül probléma, hogy nincs terep az Amerikából visszatérteknek, ahol gyakorolhatnák a közösségszervezést. Erről a stratégiázás részben gondolkozzunk.

Gábor: Bálintnak segít a közmunkások közösségszervezésében.

Gyula: AVM + iskolai programot tolja Gyula + az élőkönyvtárban résztvesz. Az érintettek bevonása számára a legfontosabb: ne értük, hanem velük. Korábban az Anoním Alkoholistákat szervezte.

Bálint: AVM, előtte Utca embere, korábban a Hajléktalanokért Közalapítványnak dolgozott, most az MSZEH-nál közösségzervező.

Máté: Közösségfejlesztők Egyesülete, képzéseket tart, szervez, Állampolgári Hálózat, ÁRH-t ő csinálja (200 esemény évente), VDM

 

12-13.35h – 2. Felvonás – esetmegbeszélés:

Bálint – MSZEH közmunkások – 1. Esetmegbeszélés:

Ahol most állunk: szegények hangjának a megerősítése. A közmunkások rossz helyzete az Út a munkához programmal erősödött meg, bár nem ugyanaz volt, mint most, de akkor nyílt ki Pandora szelencéje.

Helyzet: munkát végeznek, de nem kapják meg a minimálbért, kevesebb szabadságuk van, heti kifizetés van sok helyen, megbélyegzettség. 300-400 embert sikerült elérni.

Elkezdtünk heti találkozókat tartani. Közösen tanultunk a közmunka rendszeréről. Ötlet: tartsunk közmunkás pikniket – a közmunkások félnek, hogy ha elkezdenek mozgolódni, akkor kirúgják őket, akkor viszont 3 évig eltiltják őket a segélyektől. A piknik átfordult egy komoly ökölrázós megbeszélésre. Ekkor Bálint elment 6 hétre Amerikába. J Két-három heti rendszerességgel beindult a piknik. Keddenkként találkozunk nem közmunkások. Csütörtökönként találkoznak négyen a kemény maggal, és 2-3 hetente tartanak pikniket, amikor a tágabb körrel találkoznak (családtagokkal együtt 12-15 ember).

3 nagyobb téma merült fel: 47 ezer Ft-ból nem lehet megélni. Munkaeszközök nem megfelelőek (nincs védőkesztyű, nincs fedőlapát). Munkaviszony (teljesen kiszámíthatatlan, hogy meghosszabbítják-e a szerződést, és rövid időre alkalmazzák őket. A munkanélküli ellátáshoz kell 9-12 hónapos munkajogviszony. Van még foglalkoztatást helyettesítő segély.)

Sokan laknak önkormányzati bérlakásban, vannak köztük hajléktalan emberek.

4 kerületben van munkáltató.

Betti: azt megnéztétek, hogy ki a célszemély ezen a három területen? Ki az a döntéshozó, aki tud változtatni a fennálló helyzeten? Mert akkor ez alapján is lehet dönteni, melyik témával/témákkal érdemes foglalkozni, hogy kire van már most ráhatásotok.

Máté: érdemes lenne valahogy összedolgozni a négy embert a tágabb kemény maggal, hogy közösségibb legyen a döntés.

Iza: ennek a három területen szedjük most össze a célszemélyeket, szövetségeseket, illetve a jogszabályi hátteret, hogy tisztábban lássunk. Több ügyön szeretnénk dolgozni, és persze fontos az is, hogy legyen sikrélmény, és egy kisebb ügy is legyen benne ezért (valszeg ez lesz a munkaeszköz).

Erzsi: azokkal van kapcsolat, akik kiestek? Mert akkor annak kevesebb a vesztenivalója.

Bálint: nem feltétlenül, mert mindenki szeretne visszakerülni. Azokat könnyebb megszólítani, akik nem most először közmunkások, mert tudják, milyen az, amikor minimálbérért dolgoztak. Egy szakmai besz-en elhangzott, hogy 14-20 %-os esély a reintegrációra, ha intézményben dolgozol… haha.

Ági: összefogás az alakuló közmunkás szakszervezettel.

Iza: leült a szakszervezettel már tárgyalni.

Erzsi: Zsolttól segítséget kérni kérdőívekkel.

Betti: jogi segítséget tudtok bizosítani, ha felmerül majd az az eset, hogy kiraknak valakit amiatt, hogy szervezkedik (természtesen valami ürüggyel)? Illetve arra gondoltatok, hogy törvényjavaslatot vagy javaslatcsomagot összerakjatok, egy alternatívát felmutatva, ami mögé be lehetne állítani politikai szövetségeseket? Ez utóbbi egy amerikai gyakorlat, hogy az akciókkal ezt a konkrét javaslatot is tolják.

Máté: még embereket hívni, még bevonni. Az elérést közben folytatjátok?

Bálint: igen, és mindig vannak gyakorlati feladatok.

Gyula, Gábor: hogyan lehetne összehozni a csütörtököt és a szombatot.

Kik dolgoznak benne: Csank Laci, Szollár Judit, Gábor, G. Marci néha.

 

Máté – VDM Occupy – 2. Esetmegbeszélés:

Okt. 15.: Világforradalom. Sokféle identitású ember volt jelen (gárdavezetőtől a hippiig), és jó párbeszéd alakult ki – itt volt: people’s assembly = emberek gyűlése – hogyan lehet nagyon sokan beszélgetni? Ehhez használták a spanyol módszertant (a spanyol Occupysok által összerakott anyagot a people’s assembly-re). Azóta volt sok flashmob, sok akció. Kérdések: mi az irány? Részvétel, utcai akciók, építés. Most nincs meg az erőteljes belső mag, kezd szétporladni az egész.

V. Ági: nemzetközi akciókra reagáltunk, kivéve az Áderes akciót. Ez konfliktust okoz, nem világos, hogy most magyar vagy nemzetközi a fókusz, vagy mindkettő.

Betti: Az Occupy üzenete: 99% (szegények + középosztály) vs. 1% (nagyon gazdagok). Ez a magyar kontextusba is lefordítható. Ezt már próbáltátok? Most volt sok olyan tv., ami a gazdagokat hozta helyzetbe, pl. egykulcsos adórendszer, vagy adóamnesztia – ilyen típusú példák (ügyek) jobban megfoghatóbbá tennék, hogy magyar emberként hogyan is kéne gondolkodni az Occupyról, a világválságról, a gazdag-szegény, 99%-1% viszonyáról.

L. Attila: gondoltunk arra, hogy beszélgetéseket szerveznénk. Rendszerkritikai beszélgetések. FACEBOOK-on lájkoljátok!! Beszélgetés struktúrája: kör – kinek mi a legfontosabb ügy az Occupy-ból. Ezekre az ügyekre egy-egy alkalmat szentelni, és ez alapján elkezdeni szerveződni.

V. Ági: elkezdte felvenni a kapcsolatot más csoportokkal, hogy lássa, hogy csatornázható ez be az Occupy gondolkodásba. Ezt hogyan lehetne jobban csinálni?

Bálint: gondolataim: 1. Két téma: hogyan lehet szervezetekkel kapcsolatot építeni vs. hogyan lehet embereket bevonni 2. Sokkal jobb, hogyha sokszínű ember van, akik nem feltétlenül értenek egyet – a következő lépés azt kitalálni, hogy ezeket az embereket hogyan kéne bevonni 3. A szervezet jó dolog, mert szervezettséget vetít előre.

Betti: 1. Az Ági csinálja a szervezetek közösségszervezését, ami tök jó, ha majd lesz egy ügyetek, mert akkor azokkal, akik szimpatikusak, fel tudtok lépni koalícióban 2. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy a beazonosított ügyeken munkacsoportok dolgozzanak, és ne feltétlenül közösen, tömegesen beszéljétek meg.

Gyula: be kell konkrétan azonosítani ügyeket. Munkacsoportok jó struktúra, régen bizottságoknak nevezték. Toborzás.

 

STRATÉGIA:

Máté ismerteti az eddig leírtakat.

Terep:

Betti: kellene terep, ahova be tudnak csatornázódni az Amerikából hazatérők, illetve ahol mi is tudjuk gyakorolni, amiről eddig tanultunk – a képzés akkor lesz jó, ha összekapcsolódik a tereppel, és a skillek a gyakorlatban alkalmazhatóak lesznek. Nekünk megvannak a saját beágyazódásaink, ahol gyakorlunk. Milyen terepet tudunk ajánlani a hazautazóknak? Milyen új utak vannak?

Máté: VDM

Bálint: közmunka

Iza: választási regisztráció

Betti: a kettőn túl (és amellett, hogy mindhárom kulcsfontosságú társdalami kérdés most) a választási regisztráció azért is jó lenne, mert az tipikus közösségszervező feladat. Akkor lenne izgi ls valszeg értelme is akkor lenne, ha le tudnánk fedni vele az országot. Ehhez persze be kell vonni az ismeretségeinket. Ez lehetne a közösségszervező műhely saját kampánya, és ez terep lehetne a bekapcsolódásra a leendő közösségszervezőknek. Három terep tehát: VDM, közmunka, választási regisztrációs kampány (legalábbis a jelenlévők által megjelöltek alapján). Valszeg segítene, ha le lenne írva, milyen típusú közösségszervező feladatokat gyakorolhatóak a három különböző terepen.

Következő alkalom: a választási regisztrációs kampány tervezésére szánjunk időt.

Gyula: lehetne képzés és tereptapasztalati nap félévente.

 

Műhelytalálkozó struktúrája:

———-Esetmegbeszélés – 2 eset – 2×1 óra.

Levlistán előre összegyűjteni az eseteket, hogy előre tudjuk, mit beszélünk át, és ki esetét.

V. Ági és Sz. Ági, szeretnétek, hogy az általatok felvetett dilemmák legyenek a következő esetmegbeszélés témái?

———-Belső képzés jellegű dolgok 30-45 percben.

Ehhez össze kellene gyűjteni, milyen készségeket (skilleket) gondolunk fontosnak a közösségszervezéshez — ezt megtesszük a levlistán, és addig kitaláljuk, a következő alakalomra hogyan készülünk ebből.

———–Nagyobb kampány átbeszélése, amiben több szervezet együtt dolgozhat – ez lehet pl. a választási regisztráció.

Máté: Lehetne stratégiázni minden alkalommal.

Betti: Szerintem stratégiázni egyszer kell egy fél évben, és fél évente értékelni, felülvizsgálni.

 

Képzési munkacsoport:

Erzsi: terepmunkához lehetne kötni. Pl. ha lenne egy nagyobb kampány (választási regisztráció, közmunka, VDM), akkor erre lehetne képzésekkel felkészíteni az embereket.

 

TOVÁBBI TÉMÁK:

Beszámolók a hazatérőktől, de úgy, hogy a mi kérdéseinkre reflektáljanak, ne élménybeszámoló legyen.

Hazatértek becsatornázása: ezt nekik kéne kitalálniuk! + nyilván némelyiküknek van is saját beágyazottsága.

Erzsi: Amerikaiak 8-10 napig itt lesznek Budapesten decemberben. Erzsi várja, hogy írjunk össze kérdéseket, hogy mikkel készüljenek. Kérdéseket küldeni Erzsinek!! Erzsi elküldi a listát, hogy milyen szervezetek jönnek.

Dombi Laci szeretne felkerülni a levlistára: “László Dombóvári” <dombil43@gmail.com>,

Következő találkozó – dec. 8. Szombat: tekintsük a Gyula által megnevezett negyedéves tréningnek, akik tud, az jöjjön.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: