Tizenhetedik műhely

Program:

Háromtól kezdtünk tartalmi ügyekkel foglalkozni

  1. Amerikai tapasztalatok a 2013 tavaszi csoporttól (ötletek/gyakorlatok/módszerek, amit itthon is alkalmazhatónak és fontosnak tartotok, illetve szeretnének megvalósítani)
  2.     Terepmunkák

–       2013 ősszel utazók (milyen munkát kezdtetek el, hol tartotok, van-e kérdésetek, milyen segítségre van szükségetek?)

–       2013 tavaszi kiutazáson résztvevők (szintén – milyen munkát kezdtetek el, hol tartotok, van-e kérdésetek, milyen segítségre van szükségetek?)

–       2012 – es Alumnik (vannak-e új kezdeményezések/tapasztalatok, vannak-e kérdések/kérések)

  1. 3.    Aktualitások

–       Tervezünk egy újabb haladó közösségszervező képzést az amerikaiakkal Július hatodikára. Milyen tartalomra lenne szükségünk?

–       Amerikaiak érkezése/Nemzetközi Nyári Egyetem

 

A találkozó jegyzete:

Műhely találkozó – 2013. május 31. (Bókay u. 34.)

Bemutatkozás

Erzsi: 1500$-os egyéni pályázás lehetőség, amit 2013. augusztus 15-ig kell megvalósítani, és a 2012-ben a programban résztvevő alumnik pályázhatnak.

Máté beszél a műhely foglalkozásokról, elkövetkezendő projektekről.

Amerikából hazatért alumnik beszámolója:

Laci: Philadelphiában volt, ahol a door-knocking módszertanát sajátította el. Sokszor gyakorolták is egymás között, hogy élesben menjen. Fő témák: Iskola bezárások, ingatlanadó felemelése hátrányos körülmények között lakóknak. Kritika: kulturális különbség, hogy kedvesek az emberek az utcán, az üzletekben

Hajni: Virginia Organizingnál volt, ahol pl. az egyik legizgalmasabb téma az volt, hogy szociálisan rászorulók élelmiszerre váltható jegyeket kapnak, amiket egy speciálisan erre létrejött bevásárlóközpontokban válthatják be (food bank). Kevés alkalmazott kap fizetést, sok az önkéntes. Közösség szervezés címén hálózati együttműködést végeznek. Itthon business alapú szervezkedés van, ott közösség alapú civil kezdeményezések.

Csaba: A robbantás és lövöldözés miatt nehéz volt az első időszak Bostonban. Sok kampányban vett részt, ahol a fegyvertartás kontrolljáról szerveztek.” Fight islamophobia” kampány volt nagyon izgalmas. Az emberek kiállnak azokért a muszlim kisebbségekért, akikkel pl. egy lakóközösségben él. Legális bevándorlók is rengeteg hátránnyal találják szembe magukat. New Yorkban iskolákban délutáni foglalkoztatásban vett részt, ahol a tanulók megtanulják a közösségszervezés alapjait. Pl. Álljanak ki a fiatalok a latino, fekete iskolatársaikért, hogy pl. a rendőr őket is motozza meg a többiekkel együtt. Társadalmi felelősségvállalás. Detroit szintén nagyon izgalmas volt.

Anita: Chicago Coalition for the Homeless, nagyon erős szervezet. Főbb témák: iskola bezárások, amik leginkább a feketéket, és különösen a hajléktalan tanulókat érinti; büntetett előélet egész életre stigma marad, ebből kifolyólag hátrány éri őket lakhatás, foglalkoztatás, oktatás területén. Kritika: látogatás Sub-kitchenben Detroitban, mert nem volt célja, viszont kellemetelnül éreztük magunkat. Családok nagyon odaadók, elképesztő helyes emberek voltak, a csoport nagyon összetartó volt fantasztikus emberekkel.

Zsófi: Közösségi házat visz a Menedék egyesületben. Szabadkezet kapott. Úgy volt, hogy tavasszal jön, de végül csak ősszel tud menni. Célcsoport: menekült nők. Elkezdte a közös munkát, beszélgetéseket velük. Nehéz volt, mert a nők nem voltak biztosak benne, hogy tudják-e befolyásolni a sorsukat. Viszont kiderült, hogy nyitottak arra, hogy magyar órákra, különböző további képzéseken vegyenek részt. Bevont önkénteseket is a munkába. Közösségi szociális munkásként nehéz volt az a része, hogy mivel állami pénzt kap az egyesület, letiltották a tiltatásról. Klubházként működnek, közös főzéseket szerveznek pl. Negyven emberrel készített interjút, de már férfiakat is bevont. Munkaidőben szeretne a közösség szervezéssel foglalkozni, de sok mindenről a fentiek miatt le van tiltva. Tolmács nincs, de ha át akar adni információt, az átmegy. Komolyabb képzés tolmács nélkül nem megy. Gyerekek beszélnek magyarul.

Erzsi: ki akarja venni a migránsokat a programból. Mit tettek a menekült/oltalmazott nők ezért cserébe?

Csaba: Sarriff és sarriff módszert kellene a gyakorlatra átültetni, ez segíthet.

Zsófi: Most kezd kialakulni egy szilárdabb bázis. Cél: minimális önszerveződés.

Máté: Van egy tévedés a közösség szervezést illetően. Az asztalra csapás nem feltétlen kell, hogy az első akció legyen. Szabadidős tevékenységből lehet-e felelősségvállalás később?

M. Kriszta: folyamatosan maguk a menekültek is be fogják adni, amit ők tudnak. Erre kell őket képessé tenni.

Attila: Azzal, hogy közösséggé formálod őket, teszel egy nagyon nagy lépést afelé, hogy ők elindítsák a saját érdekérvényesítési akciójukat.

Judit: közmunkásokból álló közösség szervezés önkénteseket toboroz. A program szeptemberben indult el, és havonta vannak találkozók. Közmunkások megtalálásában, intézményi látogatásokban kellene elsődlegesen segítség. Aktivitás kicsit megcsappant, úgyhogy igyekszünk őket képzésekkel motiválni (IT, angol). Belügyminisztériumnak már írtunk levelet.  TASZ-szal, NEKI-vel működünk együtt. Akinek van kedve önkénteskedni a csoportban, írjon a listára.

Máté: Nehéz ügy, mert ez egy issue-based organizing, de nincs meg az alap kapcsolat az emberek között, mint pl. azoknál, akik egy lakóközösségben élnek. Fontos, hogy elindult valami, de nem könnyű.

Zsolt: kiállíthatsz olyan papírt, hogy 30 nap önkéntes munkát végzett a munkanélküli, hogy ne essen ki a segélyből. Őket lehet önkéntesként bevonni a csoport munkájába.

Andrea: Ifjúsági klub Hódmezővásárhelyen. Motiválatlan fiatalokkal dolgozik. Ő nincs velük nap mint nap, közelebb kell férkőznie hozzájuk. Sokan eltűnnek, nem járnak rendszeresen. A tematikus héthez kapcsolódó problémákat hozták fel. Nehezen beszélnek magukról és a valós problémáikról. Kb. 25 fiatal van, néhány vezető, akikre hallgatnak. Közös probléma: nem ismerik egymást. Igyekszik népszerűvé válni a csoport előtt, amit valószínűleg a kajával fog elérni.

Laci: Nagyon széthúznak a cigányok és a nem cigányok. Erre kellene megoldást találni.

Erzsi: A vezetőkhöz kellene közel férkőzni.

Annamari: Hajdúhatház a terep. Nyert a svájci civil alapos pályázat, aminek nagyon örül. Több területre koncentrál a program. Jobbik folyamatosan masírozik a településen. Kisegyházak vezetőivel kezdett dolgozni. Cél: Idősebb gyerekek mentorálják a fiatalabbakat. Ez kötődik a kisegyházakhoz is, mert sok programba bevonhatják a gyerekeket. Júliusban lesznek a beszélgetések. Eddig több száz interjú készült a településen. Nehéz volt vezető embereket találni. Fő témák: nincs munka, nincs pénz, nincs út, nincs járda.

Erzsi: Beszámolót kell kitölteni addigra, amikor az amerikaiak jönnek.

Tamás: Lyukó-völgy (Miskolc közelében) a terepe. Összetett konfliktusokkal szétfeszített terület. Vannak kezdeményezések, de eddig főleg sikertelenek. Aktív embereket keres door-knocking keretében. Önfenntartó háztartás projekt (Ökomenikus kezdeményezés) keretében vetőmagot osztottak szét, ami sikeres akció volt. Járja a kerteket, és beszélget emberekkel a földművelés problémáiról, nehézségeiről. Problémák: 1. Közvilágítás nem rendezett néhány frekventált helyen. 2. Nehéz átkelni a folyón, főleg gyerekekkel. 3. Játszótér nincs, csak olyan, amit egyház tart fent és azt csak vasárnap lehet használni. Családsegítő szolgálat rendez gyermekeknek programokat. Felvette a kapcsolatot az önkormányzat képviselőjével. Egyetemről fognak csatlakozni a projekthez. Cél: Vezetőknek szélesebb körét megtalálni.

Máté: Asztalra csapást ne feladatnak érzékeljük, ne ez legyen a cél. Jó, hogy tájékozódsz, és felveszed a kapcsolatot a helyi szervekkel.

Július 7-én jönnek az amerikaiak. Angol nyelven lesz a beszélgetést. A fő téma: kampányterv készítése lesz.

Erzsi: Interjúzásra fel lehetne készíteni diákokat néhány óra alatt.

Laci: Miskolcon szerveztek figyelemfelkeltő akciót a Ternype Egyesülettel. Miskolcra lementek, a Szinva teraszra szerettek volna 50 Romaversitas-os diákot, hogy performansszal hívják fel a figyelmet a cigányságra. Kevesen lettek a végére.

Anita és Laci: Romaversitas-os fiataloknak, CIHA-soknak képzést tartanánk közösség-szervezés témában.

Zsolt: gyerekeknek mentorprogram kapcsán a szülők szervezése. Az étkeztetés fontos szerepet játszik az akcióban.

V. Attila: biobriketten dolgozik.

Kriszta: Bőcsön kezdte el a munkát. Közös csoportbeszélgetés volt. Kb. 6-8 fős mag van, akik aktívabbak. Étel és ellátás a legelemibb probléma. Van érdeklődés. Egyhetes tábort szeretne szervezni. Fiatalok bevonása a cél. Szülőkkel szeretne együtt dolgozni. Kb. 3-4 hónapja tart a munka. Álma: Miskolcon élelmiszer bankot létrehozni.

L. Zsolt: pl. erdőkertet kipróbálni. Hogyan tudnak családok megművelni nagyobb földterületeket. Szociális szövetkezetet építünk, aminek szintén ez az egyik célja, hogy az élelmezést meg tudják oldani valamilyen szinten.

Máté: Szövetkezet fejlesztő kíséret Kunbábonyban 10 éve fut. Kell néhány ember, akik ebbe időt és energiát tudnak belefektetni, és értenek is ehhez. A norvég pályázatnak két fókusza van: az emberek nem érzik a saját hatalmukat, nem szervezkednek; forráshiány.

Erzsi: Ha vannak önkéntesek, ennivalót lehet szerezni.

Hajni: Fóton a fiatal felnőtteket kezdte szervezni. Talált már három vezetőt. Fogyatékossággal élőket is be akar vonni. Cél: közösségi park létrehozása a cél. Youth in Action pályázatot is beadtak.

Attila: Jelenleg a HaHában a legaktívabb.

Csaba: A 8. kerületben a Teleki téren és környékén szervezkedik. Rossz a közbiztonság. Sok hasonló csoportosulással találkozott a környéken. A Teleki téren alakul a cél: közösségi tér építése. Erre önkéntesek és aktivisták is vannak, akiket közösség szervezési módszerekkel igyekszik képezni. Cél: 500 fő megkeresése.

Marci: Borsodbótán szervezkedik. Összegyűjtötték a problémákat, priorizálták ezeket. Beadtak petíciót, a cél a közmunkás helyzeten való változtatás. Adósságkezelés megoldása a cél. A hatalmi rendszer sajnos gúsba köti az embereket, a jövedelmi viszonyok nem igazságosak. A projekt július közepéig áll. Aktivizálni akarták az embereket. Néhány dolog sikerült, voltak kudarcok is. Majdnem mindenkivel beszéltek a faluban. A polgármester Munkáspárti képviselő a településen, aki a közelgő választásokra tekintettel elkezdte visszavonni a szociális juttatásokat, amik közmunka pénzek voltak. Ezért kezdtek foglalkozni a közmunkával. Úgy kezdődött, hogy az első két alkalommal a TASZ helyi vezetőjével kezdtek beszélgetni. Start munkaprogram jól zárult, mert mindenkit felvettek, ami szerinte annak köszönhető, hogy több közmunkás helyre lehetett pályázni. Létrehoztak egy szervezetet, de szerinte nem volt értelme. Egy faluban nem lehet elbújni.

Máté: lehet a következő téma a város-falu problematika. Következő találkozó: Július 6. (tréning) 10h. Olyan jöhet, akinek már van fogalma a közösség szervezésről. Felmerülő témák: leadership building, testimony hatékony elmondása.

Kunbábony: Nemzetközi találkozó több nemzetközi hálózattal kb. 24 országból. 2013. július 8-12. Szabadegyetem jellegű program. Akit érdekel, jelezze.

Vasárnap: PDSZ tüntetés Eötvös téren.

Emberi Erőforrások Minisztériumának elfoglalása ma volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: