Tizenhatodik műhelytalálkozó

Tizenhatodik műhelytalálkozó – 2013. április 19.

ISMERETÁTADÁS

Az Occupy – Emberek Tanácsa módszertanról nem készült jegyzet de itt mellékeljük az előadás anyagait.

Emberek Tanácsa módszertan:

 Az eredeti angol nyelvű módszertani leírás

http://takethesquare.net/2011/07/31/quick-guide-on-group-dynamics-in-peoples-assemblies/

Az eredeti módszertan VDM – Occupy Hungary általi fordítása

ETzanza – web

A módszer első alkalmazása 2011.10.15 (VDM)

http://www.noltv.hu/video/3945.html

A módszert (az egyszerűsített verziót) a VDM segítségével a Hallgatói Hálózat átvette

HAHA fórumok

https://www.youtube.com/watch?v=uSzWLkJf_LQ

Az egyetemfoglalás vége. Az ELTE és az Egyetemfoglalók közös sajtótájékoztatója. A HÍR TV vádol.

http://vimeo.com/62838791

Egyetemfoglalás. 2013 02 15 20 23. Hétvége, menni vagy maradni (http://vimeo.com/59793939)

AKTUALITÁSOK

–          Péntek délutánonként találkozzunk. 14h

–          2013.05.10-11. képzés Zólyomban 3 fő jelentkezhet még.

–          Vojtontovszky B. Sebély B. 2013.05.09. 16-18h közösségszervezés alapjai, műhelybeszélgetés ELTE Lágymányosi Kampusz (videót készíteni!)

ESETMEGBESZÉLÉSEK

–          Vojtontovszky B: Közmunkások (km) programja: 2012. szept. óta találkozások. Mostanra kialakult egy kemény mag. Kérdőíves felmérés készült. 450 közm. megszólítva,  180 telefon, 57 eljött a találkozókra. Demonstráció 2013. feb. 15 fővel, de nem tűni hatékonynak. Levél a minisztériumnak. Kampányterv készítése ezek után. 2013. 05.7-8. magyo.-i Belügymin. Konferenciát szervez a magyar jó gyakorlatról. – Nem nyilvánosak az infók! Az előadók felkérés alatt állnak. Erre szeretnének demonstrációt szervezni.

4 téma: – kevés a pénz, (6 óra mnk -37eFt!!) nincsenek juttatások, csak bankkártyára utalnak, ami további költség. A BM szerint ez törvénytelen is, de nem történt ebben lépés.  Toborzást terveznek- MÜ Központ, területen, 2013.04.27. szervezői találkozót terveznek. A demonstráció helye még nem ismert. Cél, hogy 30 közmunkás ott legyen a dem.-n. Sok km fél, hogy elveszíti a segélyjogosultságát. Dilemma, ha nem lesznek ott a dem.- elegen, akkor mit találjanak ki? Tág a célcsoport: most km, volt mán vagy arra vár, hogy km legyen.  150 ből eljött közül 15 akire lehet számítani, de a leg elkötelezettebb 6 fő. A Belvárost választották először terepnek, de ezt tágították már.

Javaslat, hogy az önkormányzatokat, polgm-et is bevonják. Nekik is érdekül lehet a jobb km program kierőszakolásában. Kérdéses, hogy a program jobb legyen, ők inkább csak több pénzt akarnak látni. A KM programban a büntető jelleg dominál: rossz mnk körülmények, eszközhiány, az emberek kiszolgáltatottságát, függő, megalázott helyzetét erősíti.

Kérdés: hogy áll a km szakszervezetekkel a kapcsolattartás?

A toborzással egy időben akarják megkeresni a partnereket, szakértőket is.

Javaslat: Átgondolni, hogy mennyi ember lenne hatékony ebben a demonstrációban. Nem biztos, hogy szükséges a KM-ok nagy létszáma. Fontos, hogy legyen ott egy km mag, de a demonstrálók létszáma érdekes a média szempontjából. Megerősítéő, ha sok a szimpatizáns! A támogatók jelenléte mutatja a társadalmi támogatottságot. 100-200 ember kell a média hír értékhez, hatékonysághoz. Esetleg flashmob, provokatív akció plusz szimpatizáns nézők szervezése. Figyelni azokra, akik kéretlenül is megjelennek egy ilyen akciónál és zavart okozhatnak. Esetleg a szakszervezetek segítségével utaztassanak vidékről támogatókat. Minél kevesebb a résztvevő, annál aktívabb kell, hogy legyen a tevékenység.

Kérdés: Mi a cél? Megzavarni? Médiahír? Radikális v. csak jelenlét?

Eddig a botrány keltés a cél. (rövid távú cél: Magasabb bér, kp kifizetés, közép távú cél: magasabb minimálbér, legyenek ellátások)

Közben végig járják a klasszikus eseményvonalakat, levelezés a min-mal.

Javaslat: Próbáljanak bejutni az eseményre, meghívatni magukat és elmondani a véleményüket.

Tudatosítani kell, hogy a konferencia üzenete hazugság, bemutatni mi a valós kép.

Ha botránykeltés a cél, akkor dobosok bevetése, performance, rabruhában takarítani, Pintér megjelenésekor fellépni, ami kommunikációs helyzetet teremt.

Kevés ember, radikális fellépése, de a km nem akar polgári engedetlenséget csinálni.

Semmit rólunk, nélkülünk! – üzenet bedobása.

Fontos, hogy ezek az emberek olyan önkifejezési formát találjanak, amit ők is vállalnak. Valamit csináljanak, de nehéz. Humoros akció. Esetleg megelőző csapásként nyilvánosan meghívatni magukat a konferenciára.

Gergő:

A HAHA tagja többnyire Bp-en él és diák, ezért zárt. Nyitni kellene!

Cél a civil társ. Építése oktatási vonalon. Exportálni a dolgokat vidékre, mert különbségek vannak a vidék és a főváros között. Erősíteni a hálózatosodást és megismerni egymást. Most Tatabányára szervezik az utazást. Helyi aktualitású témákat is meg akarnak ott vitatni. Minden társ rétegből és korosztályból szeretnének bevonni civileket. 1 napos beszélgetés 20-30 főre számítanak – ez élmény, példa lenne a beszélgetéskultúrájára. Cél minél több emberrel kapcsolatot felvenni. Problématérkép felállítása az egész országra. Konkrét térképet is rajzolnak az útjukról.

Bárki számára használható hálózat építése a cél. A 3. szektor építése ezzel a cél. Kérdés, hogy milyen hatékony eszköztár és szövetségesek állnak erre rendelkezésre.

Kérdőjelek: rossz tapasztalat volt az Add tovább! – mi van, ha emberek csatlakoznak olyanok, akiket nem biztos, hogy akarjuk. A szakszervezetek, mint civil társ-i képződmények, képesek integrálni különböző társ-i csoportokba tartozó embereket.

Az érdekképviselet segítheti ezt.

1991-92 mozgalom Humanista Mozgalom jelenlegi neve. Svájci és francia előzményei vannak. Szívesség közösségek, zöldségközösségek. Sok pici közösség alakul, az emberek elveszítették a globális szint iránt hitüket, bizalmukat. Valami köré kell szerveződni, különben szócséplés. A Valami kell, hogy érintse az embereket és bevonódjanak. A kialakuló folyamatokat kellene, lehetne használni.

Részvételi demokrácia: a mai szakaszervezetekkel ua. a baja. Hogy a felépítése a képvis . dem-ra épül, a valódi dem. kimarad ma a mozgalomból.

Kulcsemberek megszólítása, a „motorembere”, közösségi vezetők megszólítása lehet hatékony.

Haha aktivista hogyan lehet jó szervező, amit tanítanak a tagoknak. Pl. Pécs 1 hónapig egy gimiben és egy szakközépisk-ban 10-10 fiatal kiválasztása, tréning tartása. Cél, hogy eleve keveredjenek és közösen tanulmányozzák a mozgalom szervezésének módszereit.

Kérdés: mi a cél ezzel? HAHA építés v. tágabb?

Add tovább! bemutatása. Know-how rendelkezésre áll. Aktivizmus tanítása, már lehet feladatot vállalni. Mozgalomnak indult. De nem pénzkérdés. Meg kell tudni szólítani a fiatalokat, hogy az akaratbénaságot leküzdjék. Ezen a ponton megakadt a dolog.

Angol példa (Oxford).  Kérdés, hogy ma milyen elképzelések vannak a fiatalokban.

Amerikában az iskolai közösségszervezők végzik ezt. A probléma számukra is az, hogy hogyan tudnak hálózattá szerveződni.

Lehet, hogy nem problémára kellene fókuszálni. Pl: Hankiss Elemér: Találjuk ki Mo-t! Sikeres volt, de megállt. Pozitív jövőképet kellene építeni. Talán most már ennek van relevanciája.

3-as kérdés:

Közösségfejlesztői kérdés: Mit jelent számodra itt élni?

Civil kérdések: Jövő műhely – milyen lenne 10 év múlva? VIZTUALITÁS –Mozgás beillesztése a feldolgozásba. Ez megalapozza egy stratégia építését.

Ez kb 20 fő kiscsoportokban, legalább 1 napos program. Kérdés, hogy mennyire elkötelezettek a résztvevők.

Min kellene változtatni és hogyan?

Te mivel járulná hozzá a változáshoz?

Kozossegfejlesztes.hu oldalon vannak infók.

–          MHK Bőcs

–          Gergő

3. eset- Észak Mo. Molnár Kriszta

10-12 éve dolgozom ott egy magánalapítvánnyal, barátaimmal. Felsőfokú végzettség, tapasztalat, ezt szívesen rendelkezésre bocsátjuk. Civil szolgáltató tevékenység lett belőle. Segítettünk szervezeteket létrehozni és beindítani tevékenységüket.

Tavaly rájöttünk, hogy kiüresedtek ezek a szervezetek, nem volt mögöttük társmi bázis, közösség.

Ez vezetett el a közösségszervezéshez. Amerika. Maine People Allience.

Felkérés: Bőcs, Miskolctól 15 km, 3000 fős település, 300 fős roma közösség, akiket még arra sem tartanak jónak, hogy közmunkások lehessenek.

Kizárólag egyházak és missziók tesznek értük valamit. Ez a köszi-nek segítséget jelenthet. Amerikában természetes az egyházban folyó köszi.

Bőcs, gyülekezeti munka, a lelkész rájött, hogy nincs a köszi-re kapacitása, de szólt Krisztának. Összehívott 20 embert (zömmel romák, de vannak köztük nem-romák is), elkezdték a munkát a klasszikus szervezési módszerekkel – leülés, mindenki elmondja a sztoriját, mik azok a területek, amiken változást szeretnének elérni? A ’mondja meg vki a tuttit’ mentalitás erős. Vannak ötleteik.

Négy területre szűkítették a munkát:

  1. saját magukat sem ismerik – kikre terjedjen ki a munka? Nincs mit enni, nincs tüzelő – adomány kell. Mennyi? Fogalmuk sincs. Két hét alatt felmérték, mekkora a közösség. Rögtön léptek. Írtak levelet (ők maguk) és kértek adományokat – nem kaptak semmit.

Akarnak dolgozni.

  1. diszkrimináció, a fekete autó randalírozása (református község, most jobbikos túlsúly). Verseny a közmunkáért. Védelem kellene, jogbiztonság. Dokumentálni kéne ezeket az eseteket – számítógép nincs, de valahogy meg oldani.
  2. Cigány önk (RNÖ) van, de működésképtelen – vmi egyezség lehet az önkorm. és köztük, de nem tudják mi az. Mindenesetre nem képviselik az érdekeiket.
  3. képzés – megtanuljanak számítógépet használni, hangot adni az eseteket, összegyűjteni a sztorikat, dokumentálni. Közelednek a választások. Félnek a konfrontációtól.

Egy jövőképet jó lenne összehozni velük, hogy merjenek, akarjanak. (mit jelentene számukra a jó élet?)

Korosztály: aktív tinédzserek és fiatalok nincsenek, csak kicsi gyerekek és idősebb emberek.

Hozzászólások:

–          szociális szövetkezetek létrehozása?

–          Más lehetőségek is adódhatnak. Az iránykereséshez mindenképpen a feltáráson kéne még dolgozni. Nem volt még interjúzás, az emberek aktivizálásához szükséges, egyéni beszélgetések fontossága, összerak egy fontos képet arról, hogy mikkel lehet foglalkozni.

Kriszta: nyomaszt, hogy várnak valamit. Bár felmérést végeztek, írtak adománykérő levelet, de az ő szempontjukból nem történt semmi. Félő, hogy elveszítik az aktivitásukat.

–          rövid távú, könnyen megvalósítható cél megvalósítása.

–          Rakéta tűzhely, brikettkészítés mehetne egész nyáron, erre akár lehet pályázni is.

–          Két vonal: a hirtelen szükség kezelése (kaja), közben kohéziót építve közösségi vállalkozásokat építeni.

–          Fórumtechnikából alkalmazni, amit lehet

–          Leültetni a helyi lakosokat a jobbikosokkal – egy faluban éltek! ennek lehetne egy pacifizáló hatása (ld. tolerancia-növelő programok).

–          Ezek akkor működnek csak, ha kooperációra késztethetők a szembenálló csoportok.

–          Feltételei: egy helyen éljenek, azonos státuszúak legyenek, legyenek közös érdekeik, a közeg támogató legyen.

–          Amíg nem tudunk vmit letenni az asztalra, addig felfegyverkezünk – gyűjtünk példákat, számítógépet, tudást, csináljuk a téglát.

–          Elhatárolni magunkat az elnyomótól? Ennek van veszélye – be kell rendelkezni az önellátásra, v. ki kell nyomni a hatalomból? Itt: önkormányzatból a földet.

–          A konfrontáció az önkorm.-tal elkerülhetetlen (adják nekik a földet!). Ebben a közszerv. felelőssége megjelenik

–          Összehozni a közösség asztalát – még van mit beadni a közösségnek – szerszám, stb., besegítés egymásnak most is van. Koordinálása lehetőség.

–          Kinek milyen termék van a fejében (szappanfőzés, stb.).

–          Pályázat szociális szövetkezet – érett-e erre a helyzet? Sikerélményt adni vagy szerezni?

–          Egy vállalkozást beindítani (egy egyesületet is!) idő kell, befektetés, felelősségvállalás, ehhez idő kell.

–          A megbeszélés kultúrája

–          Nincs bennük bosszú, harag – nem izomból akarják megoldani a dolgokat.

–          A baj az, hogy ebben a térségben mindenkinek ez a gondja – távolabb kéne keresni támogató települést, de közben elindítani az önsegítés – közétkezde, közösségi pénztár, napközi, stb.

–          Együtt főzés, ki a szabadba

–          Véges dolgot akarunk megszerezni, azt véges számú ember használja – a közjó

Fenntartható fejlesztés

– hogyan lehet a szükséghelyzetekre hirtelen reagálni – low-tech

–          A létrejövő erők érdekvédelmi munkája

Csoportos interjúkészítés – tanulókör, Haha

CKA útiköltségben segít

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Tizenötödik műhelytalálkozó – 2013. április 19.

Az Occupy – Emberek Tanácsa módszertanról nem készült jegyzet de mellékeljük az előadás anyagait.

Aktualitások:

          Péntek délutánonként találkozzunk. 14h

          2013.05.10-11. képzés Zólyomban 3 fő jelentkezhet még.

          Vojtontovszky B. Sebély B. 2013.05.09. 16-18h közösségszervezés alapjai, műhelybeszélgetés ELTE Lágymányosi Kampusz (videót készíteni!)

Esetmegbeszélések:

          Vojtontovszky B: Közmunkások (km) programja: 2012. szept. óta találkozások. Mostanra kialakult egy kemény mag. Kérdőíves felmérés készült. 450 közm. megszólítva,  180 telefon, 57 eljött a találkozókra. Demonstráció 2013. feb. 15 fővel, de nem tűni hatékonynak. Levél a minisztériumnak. Kampányterv készítése ezek után. 2013. 05.7-8. magyo.-i Belügymin. Konferenciát szervez a magyar jó gyakorlatról. – Nem nyilvánosak az infók! Az előadók felkérés alatt állnak. Erre szeretnének demonstrációt szervezni.

4 téma: – kevés a pénz, (6 óra mnk -37eFt!!) nincsenek juttatások, csak bankkártyára utalnak, ami további költség. A BM szerint ez törvénytelen is, de nem történt ebben lépés.  Toborzást terveznek- MÜ Központ, területen, 2013.04.27. szervezői találkozót terveznek. A demonstráció helye még nem ismert. Cél, hogy 30 közmunkás ott legyen a dem.-n. Sok km fél, hogy elveszíti a segélyjogosultságát. Dilemma, ha nem lesznek ott a dem.- elegen, akkor mit találjanak ki? Tág a célcsoport: most km, volt mán vagy arra vár, hogy km legyen.  150 ből eljött közül 15 akire lehet számítani, de a leg elkötelezettebb 6 fő. A Belvárost választották először terepnek, de ezt tágították már.

Javaslat, hogy az önkormányzatokat, polgm-et is bevonják. Nekik is érdekül lehet a jobb km program kierőszakolásában. Kérdéses, hogy a program jobb legyen, ők inkább csak több pénzt akarnak látni. A KM programban a büntető jelleg dominál: rossz mnk körülmények, eszközhiány, az emberek kiszolgáltatottságát, függő, megalázott helyzetét erősíti.

Kérdés: hogy áll a km szakszervezetekkel a kapcsolattartás?

A toborzással egy időben akarják megkeresni a partnereket, szakértőket is.

Javaslat: Átgondolni, hogy mennyi ember lenne hatékony ebben a demonstrációban. Nem biztos, hogy szükséges a KM-ok nagy létszáma. Fontos, hogy legyen ott egy km mag, de a demonstrálók létszáma érdekes a média szempontjából. Megerősítéő, ha sok a szimpatizáns! A támogatók jelenléte mutatja a társadalmi támogatottságot. 100-200 ember kell a média hír értékhez, hatékonysághoz. Esetleg flashmob, provokatív akció plusz szimpatizáns nézők szervezése. Figyelni azokra, akik kéretlenül is megjelennek egy ilyen akciónál és zavart okozhatnak. Esetleg a szakszervezetek segítségével utaztassanak vidékről támogatókat. Minél kevesebb a résztvevő, annál aktívabb kell, hogy legyen a tevékenység.

Kérdés: Mi a cél? Megzavarni? Médiahír? Radikális v. csak jelenlét?

Eddig a botrány keltés a cél. (rövid távú cél: Magasabb bér, kp kifizetés, közép távú cél: magasabb minimálbér, legyenek ellátások)

Közben végig járják a klasszikus eseményvonalakat, levelezés a min-mal.

Javaslat: Próbáljanak bejutni az eseményre, meghívatni magukat és elmondani a véleményüket.

Tudatosítani kell, hogy a konferencia üzenete hazugság, bemutatni mi a valós kép.

Ha botránykeltés a cél, akkor dobosok bevetése, performance, rabruhában takarítani, Pintér megjelenésekor fellépni, ami kommunikációs helyzetet teremt.

Kevés ember, radikális fellépése, de a km nem akar polgári engedetlenséget csinálni.

Semmit rólunk, nélkülünk! – üzenet bedobása.

Fontos, hogy ezek az emberek olyan önkifejezési formát találjanak, amit ők is vállalnak. Valamit csináljanak, de nehéz. Humoros akció. Esetleg megelőző csapásként nyilvánosan meghívatni magukat a konferenciára.

Gergő:

A HAHA tagja többnyire Bp-en él és diák, ezért zárt. Nyitni kellene!

Cél a civil társ. Építése oktatási vonalon. Exportálni a dolgokat vidékre, mert különbségek vannak a vidék és a főváros között. Erősíteni a hálózatosodást és megismerni egymást. Most Tatabányára szervezik az utazást. Helyi aktualitású témákat is meg akarnak ott vitatni. Minden társ rétegből és korosztályból szeretnének bevonni civileket. 1 napos beszélgetés 20-30 főre számítanak – ez élmény, példa lenne a beszélgetéskultúrájára. Cél minél több emberrel kapcsolatot felvenni. Problématérkép felállítása az egész országra. Konkrét térképet is rajzolnak az útjukról.

Bárki számára használható hálózat építése a cél. A 3. szektor építése ezzel a cél. Kérdés, hogy milyen hatékony eszköztár és szövetségesek állnak erre rendelkezésre.

Kérdőjelek: rossz tapasztalat volt az Add tovább! – mi van, ha emberek csatlakoznak olyanok, akiket nem biztos, hogy akarjuk. A szakszervezetek, mint civil társ-i képződmények, képesek integrálni különböző társ-i csoportokba tartozó embereket.

Az érdekképviselet segítheti ezt.

1991-92 mozgalom Humanista Mozgalom jelenlegi neve. Svájci és francia előzményei vannak. Szívesség közösségek, zöldségközösségek. Sok pici közösség alakul, az emberek elveszítették a globális szint iránt hitüket, bizalmukat. Valami köré kell szerveződni, különben szócséplés. A Valami kell, hogy érintse az embereket és bevonódjanak. A kialakuló folyamatokat kellene, lehetne használni.

Részvételi demokrácia: a mai szakaszervezetekkel ua. a baja. Hogy a felépítése a képvis . dem-ra épül, a valódi dem. kimarad ma a mozgalomból.

Kulcsemberek megszólítása, a „motorembere”, közösségi vezetők megszólítása lehet hatékony.

Haha aktivista hogyan lehet jó szervező, amit tanítanak a tagoknak. Pl. Pécs 1 hónapig egy gimiben és egy szakközépisk-ban 10-10 fiatal kiválasztása, tréning tartása. Cél, hogy eleve keveredjenek és közösen tanulmányozzák a mozgalom szervezésének módszereit.

Kérdés: mi a cél ezzel? HAHA építés v. tágabb?

Add tovább! bemutatása. Know-how rendelkezésre áll. Aktivizmus tanítása, már lehet feladatot vállalni. Mozgalomnak indult. De nem pénzkérdés. Meg kell tudni szólítani a fiatalokat, hogy az akaratbénaságot leküzdjék. Ezen a ponton megakadt a dolog.

Angol példa (Oxford).  Kérdés, hogy ma milyen elképzelések vannak a fiatalokban.

Amerikában az iskolai közösségszervezők végzik ezt. A probléma számukra is az, hogy hogyan tudnak hálózattá szerveződni.

Lehet, hogy nem problémára kellene fókuszálni. Pl: Hankiss Elemér: Találjuk ki Mo-t! Sikeres volt, de megállt. Pozitív jövőképet kellene építeni. Talán most már ennek van relevanciája.

3-as kérdés:

Közösségfejlesztői kérdés: Mit jelent számodra itt élni?

Civil kérdések: Jövő műhely – milyen lenne 10 év múlva? VIZTUALITÁS –Mozgás beillesztése a feldolgozásba. Ez megalapozza egy stratégia építését.

Ez kb 20 fő kiscsoportokban, legalább 1 napos program. Kérdés, hogy mennyire elkötelezettek a résztvevők.

Min kellene változtatni és hogyan?

Te mivel járulná hozzá a változáshoz?

Kozossegfejlesztes.hu oldalon vannak infók.

          MHK Bőcs

          Gergő

3. eset- Észak Mo. Molnár Kriszta

10-12 éve dolgozom ott egy magánalapítvánnyal, barátaimmal. Felsőfokú végzettség, tapasztalat, ezt szívesen rendelkezésre bocsátjuk. Civil szolgáltató tevékenység lett belőle. Segítettünk szervezeteket létrehozni és beindítani tevékenységüket.

Tavaly rájöttünk, hogy kiüresedtek ezek a szervezetek, nem volt mögöttük társmi bázis, közösség.

Ez vezetett el a közösségszervezéshez. Amerika. Maine People Allience.

Felkérés: Bőcs, Miskolctól 15 km, 3000 fős település, 300 fős roma közösség, akiket még arra sem tartanak jónak, hogy közmunkások lehessenek.

Kizárólag egyházak és missziók tesznek értük valamit. Ez a köszi-nek segítséget jelenthet. Amerikában természetes az egyházban folyó köszi.

Bőcs, gyülekezeti munka, a lelkész rájött, hogy nincs a köszi-re kapacitása, de szólt Krisztának. Összehívott 20 embert (zömmel romák, de vannak köztük nem-romák is), elkezdték a munkát a klasszikus szervezési módszerekkel – leülés, mindenki elmondja a sztoriját, mik azok a területek, amiken változást szeretnének elérni? A ’mondja meg vki a tuttit’ mentalitás erős. Vannak ötleteik.

Négy területre szűkítették a munkát:

  1. saját magukat sem ismerik – kikre terjedjen ki a munka? Nincs mit enni, nincs tüzelő – adomány kell. Mennyi? Fogalmuk sincs. Két hét alatt felmérték, mekkora a közösség. Rögtön léptek. Írtak levelet (ők maguk) és kértek adományokat – nem kaptak semmit.

Akarnak dolgozni.

  1. diszkrimináció, a fekete autó randalírozása (református község, most jobbikos túlsúly). Verseny a közmunkáért. Védelem kellene, jogbiztonság. Dokumentálni kéne ezeket az eseteket – számítógép nincs, de valahogy meg oldani.
  2. Cigány önk (RNÖ) van, de működésképtelen – vmi egyezség lehet az önkorm. és köztük, de nem tudják mi az. Mindenesetre nem képviselik az érdekeiket.
  3. képzés – megtanuljanak számítógépet használni, hangot adni az eseteket, összegyűjteni a sztorikat, dokumentálni. Közelednek a választások. Félnek a konfrontációtól.

Egy jövőképet jó lenne összehozni velük, hogy merjenek, akarjanak. (mit jelentene számukra a jó élet?)

Korosztály: aktív tinédzserek és fiatalok nincsenek, csak kicsi gyerekek és idősebb emberek.

Hozzászólások:

          szociális szövetkezetek létrehozása?

          Más lehetőségek is adódhatnak. Az iránykereséshez mindenképpen a feltáráson kéne még dolgozni. Nem volt még interjúzás, az emberek aktivizálásához szükséges, egyéni beszélgetések fontossága, összerak egy fontos képet arról, hogy mikkel lehet foglalkozni.

Kriszta: nyomaszt, hogy várnak valamit. Bár felmérést végeztek, írtak adománykérő levelet, de az ő szempontjukból nem történt semmi. Félő, hogy elveszítik az aktivitásukat.

          rövid távú, könnyen megvalósítható cél megvalósítása.

          Rakéta tűzhely, brikettkészítés mehetne egész nyáron, erre akár lehet pályázni is.

          Két vonal: a hirtelen szükség kezelése (kaja), közben kohéziót építve közösségi vállalkozásokat építeni.

          Fórumtechnikából alkalmazni, amit lehet

          Leültetni a helyi lakosokat a jobbikosokkal – egy faluban éltek! ennek lehetne egy pacifizáló hatása (ld. tolerancia-növelő programok).

          Ezek akkor működnek csak, ha kooperációra késztethetők a szembenálló csoportok.

          Feltételei: egy helyen éljenek, azonos státuszúak legyenek, legyenek közös érdekeik, a közeg támogató legyen.

          Amíg nem tudunk vmit letenni az asztalra, addig felfegyverkezünk – gyűjtünk példákat, számítógépet, tudást, csináljuk a téglát.

          Elhatárolni magunkat az elnyomótól? Ennek van veszélye – be kell rendelkezni az önellátásra, v. ki kell nyomni a hatalomból? Itt: önkormányzatból a földet.

          A konfrontáció az önkorm.-tal elkerülhetetlen (adják nekik a földet!). Ebben a közszerv. felelőssége megjelenik

          Összehozni a közösség asztalát – még van mit beadni a közösségnek – szerszám, stb., besegítés egymásnak most is van. Koordinálása lehetőség.

          Kinek milyen termék van a fejében (szappanfőzés, stb.).

          Pályázat szociális szövetkezet – érett-e erre a helyzet? Sikerélményt adni vagy szerezni?

          Egy vállalkozást beindítani (egy egyesületet is!) idő kell, befektetés, felelősségvállalás, ehhez idő kell.

          A megbeszélés kultúrája

          Nincs bennük bosszú, harag – nem izomból akarják megoldani a dolgokat.

          A baj az, hogy ebben a térségben mindenkinek ez a gondja – távolabb kéne keresni támogató települést, de közben elindítani az önsegítés – közétkezde, közösségi pénztár, napközi, stb.

          Együtt főzés, ki a szabadba

          Véges dolgot akarunk megszerezni, azt véges számú ember használja – a közjó

Fenntartható fejlesztés

 – hogyan lehet a szükséghelyzetekre hirtelen reagálni – low-tech

          A létrejövő erők érdekvédelmi munkája

Csoportos interjúkészítés – tanulókör, Haha

CKA útiköltségben segít

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: