Tizenegyedik, stratégiai tervező megbeszélés

Közösségszervezés – rövid stratégiai megbeszélés, 2012. november 3.

Jelen vannak: Márkus Ági, Márton Iza, Dénes Gábor, Peták Péter (online J), Varga Máté

Rövid összegzés a találkozóról:

Megint egy turbulens időszak előtt állunk:

 • Folytatódik az MSZEH gyakorlati munkája, ami szintén mostanában motorizálódott
 • Elképzelhető, hogy a VDM (occupy) mozgalom is közösségszervező(bb) folyamtokat kezdeményez
 • Visszaérkezik Amerikából a második utazócsoport
 • Betti is hazajön
 • Decemberben az Amerikai mentorok is eltöltenek néhány napot Budapesten, ami egy kétnapos összegző-tervező műhelyt is magában foglal (8-9)
 • Megindul a következő kiutazók kiválasztása és felkészítése

Tehát növekednek a közösségszervezéshez kapcsolódó gyakorlatok, folyamatok, kapacitások, de a munka is növekszik.

Egyre több felkészült ember kerül előtérbe, konkrét gyakorlatok is indulgatnak, hogyan tudunk a műhellyel és általában a folyamatoknak megfelelni?

A MŰHELY

 1. Valódi esetmegbeszélő, támogató csoporttá kellene válni (több időt is kell fordítani a már megindult folyamatokra, hogy valóban és részletesen tudjunk beszélni a dilemmákról, lehetőségekről – Bálinték programja).
 2. Háttércsoport, ami segíti a terepeket, hozzájárul a terepmunkához, egyúttal terjeszti a köszer ügyét, hálózatot épít
 3. A legfontosabb funkciók talán: csapatépítő, esetmegbeszélő, gyakorlat-segítő, beszámoló, terjesztő
 4. A köszer terjesztése szempontjából fontos lenne megtartani azt a funkciót, hogy már meglévő folyamatokat képviselő embereket is bevonjuk, így is növelve a potenciális terepeket (Pl. mozgalmak, „szervezésközeli” kezdeményezések)
 5. Talán arra is lenne lehetőség, hogy a struktúra és szervezettséghiánnyal küzdő mozgalmak és szervezetek megbízzanak, felkérjenek (foglalkoztassanak) általunk/velünk képződött szervezőket
 6. Lehetnek forró ügyek, amikkel foglalkozni lehetne, ilyen most a választási regisztráció kérdése, de vannak folyamatos ügyek is, amiket napirenden kéne tartani, mint az adományszervezés kérdése

KÉPZÉS

A képzés egy világos és jól lehatárolható ügy, amiben máris kellene lépéseket tenni. Noha nem feltétlenül látjuk most ennek konkrét formáját (informális, személyes, szakembernek?, célcsoportnak?, aktivizmus általában, vagy konkrét módszertan?, nincs még elég gyakorlat…stb.), de azt látjuk, hogy máris lehetnek potenciális csoportok, célcsoportok, akiknek szüksége lenne felkészítésre, és hamar több ilyen is lehet (VDM, közmunkások, az utazók helyi csoportjai stb.)

Az sem biztos, hogy komplett hagyományos-formális képzési programok kellenek, hanem egyedi, akár néhány órás modul-szerű programok, hiszen nincs megfelelő gyakorlat, így erre vonatkozó egységes elképzelésünk sem. Az is lehet, hogy a jövőben kialakulnak majd különböző modellek (AVM modell, MSZEH modell, mozgalmi modell stb.)

Mindenféleképpen kellene valamilyen bevezető jellegű, áttekintő modul…

Az adományszervezés is mindenképpen a képzések/modulok része kell, legyen.

Már most alapot jelenthetnek a képzési kezdeményezéseinknek:

 • Betti anyagai és tudása
 • Izáék aktivista „képzései”
 • A Civil Kollégium képzési programjai (pl. a „Hogyan szervezkedjünk és képviseljük érdekeinket lakóhelyünkön”)

Eldöntöttük, hogy létre kell hozni egy képzési csoportot, akik ezeket a kérdéseket és a stratégiánkat jobban tisztázni tudják. Első körben, akik eszünkbe jutottak:

Peták, Iza, Márkus Ági, Gargya Marietta, Betti, Bálint, Máté, de nyilván ez alakulhat és alakítható.

AMERIKAI UTAZÓK ÉS KÖVETKEZŐ MŰHELYEK

Az utazókkal a műhely és LegFel program kezdeményezőinek legfontosabb célja, hogy hozzájáruljanak a közös hazai gyakorlathoz, annak kialakulásához

Akik nem kezdeményeznek önálló gyakorlatokat, akciókat, nem is csatlakoznak más kezdeményezésekhez, azoknak is hozzá kellene járulnia a közös munkához. Ilyenek lehetnek a fordítás, elemzés, szószedetek stb. Ebben kellene a műhelynek jó orientációt nyújtani.

Következő tali(k)

Tehát a következő találkozókon egyértelműen a konkrét gyakorlatok kerüljenek előtérbe, illetve az amerikai tapasztalatok is lehetőleg ezeket, ezek kialakítását segítsék.

A következő találkozókon ismét térjünk vissza valamilyen energetizáló, csapatépítő elemekre – páros beszélgetések stb. Valaki vállalja ennek vitelét a következő talin?

Fontos lenne, hogy már a következő találkozón több időt fordítsunk Bálinték programjára, illetve a VDM esetleges kezdeményezéseire.

Az esetmegbeszélésekhez azt kérjük, hogy a kezdeményezők előre küldjenek egy rövid anyagot, hogy valamennyire felkészülhessünk, illetve 2-3 kérdést, amire reflexiót várnak!

Az utazókat nem strukturált beszámolókra kérnénk, hanem olyan beszélgetésre hívjuk őket, ahol szeretnénk ha kiemelnék azokat a tapasztalatokat, amelyeket úgy gondolnak, hogy itthon is jól lehet használni/alkalmazni, és/akár maguk is szeretnének kezdeni azokkal valamit.

Fontos lenne, hogy az esetmegbeszéléskre is ők reagáljanak először, új tapasztalataik fényében

A találkozók végén addig nem állunk fel, amíg konkrétan meg nem beszéltük a következő találkozó programját, mert ezt nem kellene egy emberre hagyni….

Reklámok

One response

15 11 2012
Velenczei Ági

Köszönet a részletes beszámolóért.
Nem tudom, hogy részt tudtam volna venni ezen a megbeszélésen, de ismét nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem követem eléggé ebben a levelezőmben a történéseket, így kérem, hogy vegye fel Máté a másik címemet is a Közösségszervező levelező listára, a vajdavelenczei@t-online.hu címre is jöjjenek ezek a levelek, hogy idejében kapcsolni tudjak! Köszönettel: Velenczei Ági

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: