Huszonnegyedik műhelytalálkozó

 1. Szeptember 05.

 

24th community organising workshop

Jelen vannak: Peták Péter, Varga Máté, Dave Beckwith, Sky Beckwith, Damu Richárd, Velenczei Ágnes, Frank Sándor, Varga Tamás, Kovács Annamária

Varga Máté

 • Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk az elmúlt 24 műhely során, de igyekszünk úgy átalakulni, hogy a gyakorló közösségszervezők számára nyújtsunk gyakorlati támaszt
 • szeptember első hete elég zsúfolt mindenkinek, de azért csapjunk bele
 • havonta, kéthavonta találkozunk a műhellyel, ahol általában 15 fővel gyűlünk
 • ma külön üdvözölnénk Dave és Sky Beckwith-et
 • ezt a találkozót arra használnánk, hogy megnézzük, hol is állunk most

Dave Beckwith

 • egyike az amerikai program kezdeményezőinek 2010-ben
 • az Államokban és Európában is nagy segítség, szakmai támasz

Sky

 • Dave lánya, CEU-n végzett idén, és most itt szeretne tovább dolgozni
 • CPU-n is ott volt
 • van egy remek tanulmánya

A mai nap menete

Question1: mit tanultunk a közösségszervezésről Magyarországon, mit látunk a hazai megvalósításával kapcsolatban? Hogy megy?

Q2: milyen kérdéseket vitatnánk meg a nap során

Damu Richárd

Leader of an organisation in Debrecen dealing with underground youth and subcultures, mainly with musical subculture. He also finished social politics.

So he has studied a lot about community development but after studying about organising, I realised he kind of does CO in practice.

NGO sector is in a bad situation, misconceptions and conflicts

He involved new people and CO gave a new energy to the group

Debrecen: specific situation, no civic ground

So he is trying to adapt this knowedge to the younger leaders in his group

He is happy with the metodology of CO, but his team is not okay with it, implementing it

He has some leaders who are not happy with his methods, what is NGO order, what is democracy

Ifjúsági ház és internetes rádió-fighting with the leadership of the youth center

they bring in people and life which brings in conflict with the house management

authority property, they want the opera to pay everything

4 parties and community events what they organised in summer

new stadium and they promised an extreme sport playground

they made a petition to have this sport field and it was a success

they want more partners to find like shops, make a forum and discuss the topic of having a skatebard rink

4 events that helped them reach out to youth int he city

small issues that could help them find their big issue

Kovács Annamária

2013 Novemberében tértem haza az USÁ-ból a 6 hetes programról. Azután Debrecenbe költöztem, és egy közösségfejlesztő projekt koordinátora lettem, emellett ugyanebben a projektben az ifjúságfejlesztő programrészeket is én viszem. Most szeptember van, és sok frusztráció és tapasztalat után három dologról szeretnék mesélni és a dilemmáimat megosztani.

Az első kihívás azt volt számomra, hogy hogyan dolgozzak kifejezetten közösségszervezőként egy olyan közegben, ahol projekt alapon működünk, és kimondottan közösségfejlesztésre kaptuk a pénzt. Novemberben megnéztem azt, hogy milyen programelemeket és indikátorokat kell teljesíteni a leendő fiatalokkal, és megfordítottam úgy, hogy legyen ez egy bottom-up folyamat. Belekezdtem egy ifjúságszervezés alapjaiba, amit megtámogattam a pályázati lehetőségeinkkel. Kiderült, hogy nem is áll a kettő messze egymástól, a pályázat csak egy keretet ad. Ami augusztus végéig végbement, az egy erős közösségépítés, ami nagyon fontos volt ebben a korosztályban. Most kezdődhet a tudatosítás, az ügyek keresése és a még tudatosabb leadership development.

Második dilemmám a különböző szerepek kapcsán merült fel bennem. Hiszen egy adminisztratív, kontroll munkakör mellett szakmai munkám is van egy projekt szerkezetben. Plusz a célcsoportom nagyon sérülékeny, és sok esetben nem önálló, hiszen kiskorúak. Evvel kapcsolatban még elmondanám, hogy ahogy a településen élőknek, úgy a fiataloknak is három csoportja van. Az egyik, akik Debrecenhez kötődnek a kapcsolati hálójukkal,és még sok szinten, közben pedig települési aktivitásba bevonni nem lehet őket, mert nem akarnak oda kötődni semmilyen szállal. Van azoknak a családoknak a köre, kik ténylegesen mélyszegénységben élnek, hozzájuk más energiák és sokkal közelebbi kapcsolat kell, amit a projekttel és a mostani energiáinkkal nem tudtunk megtenni. A harmadik kör, akik a tényleges megszólítottjaink, azok a fiatalok, akik helyben élnek és tanulnak, sok szállal oda kötődnek, szeretnének büszkék lenni a településükre és magukra, szeretnének fejlődni és részesei lenni közösségi dolgoknak. Velük elkezdtem dolgozni és sok gyönyörű pillanatunk volt decembertől mostanáig.

A harmadik dolog, a szervezeti szint. Az Életfa Egyesülettel novembertől kezdve elkezdtünk hetente stábokat tartani és elkezdeni tudatosan átbeszélni azt, hogy mi lesz a szervezet sorsa a mai közegben, mostani felállással, működéssel. Sok konfliktus, szervezeti törés és új csatlakozók után most ott tartunk, hogy egyrészt a közösségszervezés, mint munkacsoporti munka lehetséges, szervezeti identitásként nem jelenik meg. Másrészt ketyeg az óra: ha nem állunk rá ténylegesen a gyakorlatban is a hatékony működésre, a beágyazottságon nem dolgozunk, akkor március után szétesünk.

Velenczei Ági

Jó volt hallgatni Annamarit, korábban elkeseredett volt, amikor hallgattam őt

Ki vagyok én? Sok szállal, sokfelé kötődöm

Vajúdás: szervezés és fejlesztés határán, mik ennek a dimenziói

KÖFE keretein belül, aminek épp most volt megbeszélése, ott is előjött, mi a közünk a szervezéshez

Ami itt fontos lehet, amit pont Giczey mondott, hogy köfével kezdtek el dolgozni, és egyszer rájöttek, hogy nem tudnak előre lépni fejlesztéssel, ez Olaszliszka

Elkezdték elővenni a szervezést, és kezdte el Timi a munkát

Ferencváros, József Attila-lakótelep, folyamatosan működő, de változó tagsággal egy családi közösség, az Írisz Családi kör. Lakótelepi közösségfejlesztés zajlott, és most kezdi érezni, hogy az ott megerősödött hangadók kezdik el kihozni, hogy az igényeik és a szelídség, amivel az önkorihoz való viszony működött, az más kell hogy legyen más eszközökkel. Új dolgokat dobtak be, hogy kinőttük az eddigi helyszíneinket, pl. a művelődési házat, és a mag, ami viszonylag változó, de stabil személyek is vannak benne, azok kisgyerekes családok. Szeretnének létrehozni egy anyaközpontot a lakótelepen. Mi az Anyaközpont? Anyák saját maguk tartják fent, olyan progikat csinálnak, ahol ők adják a saját tudásaikat, és a közösségben egymást segítik. Mothers’ CooP. Az Árh-n elkezdünk egy kérdőívezést ezzel kapcsolatban. Van esély, hogy a szervezés technikáinak induljunk el, a harcos leadereimnek köszönhetően.

Peták Péter

Mit tanultam én? Átélhető tapasztalat volt számomra, ezért is mesélem el.

Hogy lehet és milyen nehéz és lassú dolog egy viszonylag állandó létszámú, azonos tagságú csoportot kialakítani, és működtetni. Sokkal könnyebb, hogy akár hogyan is inkább különböző érdekvédelmi ütközetekbe bocsátkozni, mint hasonló értékeket valló csoportot kialakítani és fenntartani, akik a nyomást is bírják.

Nem akarok belegabalyodni a szervezés-fejlesztés koncepcióba. Természetesen visszatérő kérdéskör. Azonos az érték, csak más a szemlélet, és nehéz ezt megvitatni kollégákkal. Nem látszik a honnan hova, csak a mögöttes szemléletben (a fejlesztésnél). Szóval szerintem, amivel szembesültünk a találkozón a KÖFE stratégiázáson, a közösségfejlesztők ezt befogadnák, de higgyük el, hogy ugyanaz, de közben pedig nem azt kell megnézni, hogy ugyanaz-e, hanem, hogy legyen tapasztalatunk, amivel megnézhetjük és megvitathatjuk ezeket a kérdéseket.

Velenczei Ági

Aki már elért eredményeket és éppen a konfliktuskezelésnek egy jó pontján vannak, akkor megjelenik egy közösségszervező, hogy odajöjjön dolgozni, akkor féltik az elért eredményeiket, az intézményi kapcsolataikat.

Máté

Megvan az érzés, hogy kell egy másfajta módszer, mert egyre politikusabb a köfe is. De sok esetben ez kényelmes, de nehézkes helyzet.

Velenczei Ági

Foglalkoztat az, hogy ez a kör, akik foglalkoztak a közszerv gondolatával, de egy más terület: aktivizmus, abból kezdenek kinőni, hogy látják a feszítő helyzeteket. Hogy lehet őket eszközökkel ellátni, olyan területen kezdenek dolgozni.

Annamari

Itt vannak a kapcsolati hálók, pl. a HaHa esete, ahol megmaradt ez az energia és lendület, de keresett utat magának, újságírás, egyéb aktivizmus, csak nincs pl. a szervezés eszköze a kezükben.

Ricsi

Mennyire kell átfordulni a politikába? Egy idő után mindenképpen ez lesz a vége.

Annamari

József Attila: Két hexameter

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Sky

Ha el akarsz érni valamit, meg kell fogalmaznod magadnak, hogy milyen szinten kell politikusi interakcióba lépni.

Dave

Újvági Péter, közösségszervezőként kezdett és politikus lett. Cross the Rubicon- nem mehetsz vissza, vagy politikus vagy, vagy szervező.

Akadály: azt hiszik az emberek, van politikai agenda a háttérben. Tehát, hogy a saját politikai célod van a háttérben. Ha az emberek azt hiszik, hogy átvered őket.

Amit én tanultam a szervezésről, itt Magyarországon, ezzel kapcsolatban kérdésem volna felétek.

Velenczei Ági

Engem nagyon izgat az, hogy elég-e a helyi aktuálpolitikáról beszélni, vagy globális körbe vezet ez minket. Vajon nem erre jött létre a közösségszervezés? Hogy globális egyenlőtlenségekre valamilyen választ adjon?

Dave

Ugyan vannak sajátosságai a magyar szervezésnek, közben pedig ugyanazok érvényesek rá. A kerete az volt, hogy ez a nagy kép és van egy kis szelete, ami a szervezés. A közösségfejlesztés azt monda, hogy persze, ez ugyanaz. De minél jobban megmutatod a különbségeket, annál tisztább a módszertani különbség. Én sokszor éreztem anno, hogy ez csak a szócsata. Néha az, pláne, ha pénzkérdés is van a dologban. Néhány szempontól igen, lehet divat is, ami most nálatok is az: EMPOWERMENT, ilyenkor mindenki benne akar lenni. De van olyan küzdelem, amit fontos megharcolni, ez a munka lelkéért való küzdelem. Van egy fontos különbség a szervezés és minden más között: lehet ez politika, szolgáltatás, karitatív tevékenység, de fontos kimondani, hogy azok is fontos és jó dolgok, de mi mást csinálunk valójában. Tehát ez a világ nagy részében ugyanaz, de megy egy vita, amit meg kell vívni az egész alatt. Fontos különbség, fontos ezt kimondani.

Ricsi

Szervezés sokszor nem is csak módszertan, hanem attitűd.

Dave

Otthon főzni, vagy szakácsnak lenni: tudatosság, felépítettség, marketing.

Frank Sándor megérkezett.

Dave

Miért nem beszél senki a pénzről?

Van-e rá pénz, nincs? Ez nem merült még fel?

Annamari: pedig az alapvetően probléma mindenkinek, mert mindannyian küzdünk a kérdéssel. Egy munkaidőben 4 munkakört látunk be, esetleg fél fizuért…Közben pedig azok maradtak ebben a szférában, akik megcsinálják így is. Más kiégett, váltott, emigrál, teljesen érthetően.

Velenczei Ági

Összefonódott a politikai és gazdasági hatalom. Nehéz bármire számítani, ami a gazdasági szférából jön.

Frank Sanyi

Magdolna-negyedben dolgozom, Budapest közepén. Az első (?) dzsentrifikációs folyamat is itt ment végbe. Tanárként sok időm és lehetőségem volt, mint szolgálatra, önkéntesként, ráfordítós munka volt inkább. Mindenkori körülmények között próbálok forrást teremteni. Saját anyagi körülményeim miatt munkahelyet váltottam, így persze kevesebb időm is van. Viszont közelebb vagyok a terephez, a szociális szférában dolgozom, új módon, de kapcsolatokat építhetek. A kerületben dolgozom. A változó körülményektől függetlenül tudom ezt csinálni, és nem elsősorban a pénz, hanem a befektetett energia határozza meg ezt a munkát. Ez nem azt jelenti, hogy egyre kevesebb pénzt tudok bevonni, inkább az, hogy mennyire találok hasonló embereket, mint én vagyok, ez a garanciára annak, hogy hatékonyabbak legyünk. Akkor is, ha fasizálódó társadalomban élünk, találhatunk hasonszőrű embereket.

Ricsi

Forrásteremtés: magyar civil betegség is. Sanyi összefoglalta, amit én is szerettem volna. Nem mindig kell pénz, ahhoz hogy az ügyeid továbbvidd. Hit kérdése-e, hogy bízunk-e a pályázati forrásokba, de erre a félévre pont jól állunk anyagilag. De a forrásteremtés nem túl kecsegtető a következő időszakra. De bízom benne, hogy menni fog. Kulcs: megtalálni a hasonszőrűeket.

Máté

Még másfél óránk van, miről beszéljünk akkor.

Dave

Az itt ülők nagyon nagy erőt képviselnek. Szuper pillanat volt, amikor Ági megjegyezte, hogy jó, hogy Annamari újra lelkes.

Két dolgot mutatott ez meg: az itt ülők, akiknek, ha találkoznak nem kell mindig arról beszélni, hogy minden tökéletes, hanem mondhatod, ha valami nem úgy megy. A másik fontos dolog, hogy visszatérünk. Következő alkalommal más lesz bajban, és más segít a túljutásban. Megközelítése a közösségszervezésnek Magyarországon: valóságalapú, nem tökéletességalapú. Több ilyen asztal kellene, ha bővül, akkor egyre fontosabbá válhat. Legyenek helyi csoportok.

Minden megfigyelés, komment, közös az ECON-csapatoknál, jobban, mint Toledóval. Ezt ki kell használni, ezeket ne felejtsétek el. Pl. a művházak esete. Szovjet jelenség, ami közös az econ országokan. Hogy a közjót ez testesíti meg: moldovai, romániai esetben és szlovákiában is. Ez egy olyan kérdés, hogy távol tartod-e magad tőle. Ha nekünk megvan rá a válaszunk, akkor az a moldovaiaknak is hasznos lesz. Szlovákia: hogy ne azon a nyelven beszéljünk, ami pejoratív, a kaláka, az önkéntesség. Központi kérdése a szervezésnek ezekben a körökben.

Mi az a munka, ami fontosabb, mint a projekt, ami jelentősebb?

Ez is a nyelvvel kapcsolatos. Hogyan viszonyulunk az intézményeinkhez, akik beengedik a projektünket, csoportunkat. Minden kis projekt egy nagyobb történet része, hogyan magyarázzuk meg nekik, hogy ezek összeérnek. A munkám: nagyobb volumenű, mint maga az állásom. Kihívást jelent a régióban, hogy a befogadó intézményeinkkel együtt hogy lehet csinálni ezt a munkát. Utolsó megjegyzésem, a pénzről fog szólni. Tényleg lenyűgöző, hogy nem ez az első, és nem panaszkodtok róla. Az első econos találkozómon, amikor leültünk, azt mondtam, hogy ez király volt, ez egy lengyel út után volt. Azt mondtam az econnak, hogy a pénz körül, a pénzszerzésről beszélni kell a szervezetekkel. Fontos a donoroknak is elmondani, hogy azok a keretek, amiket használnak, azok nem feltétlenül működnek, és ehhez másra van szükség. Az is fontos, hogy grassroots is gyűjtsünk. De hogy vannak olyan támogatók, akik a szervezésre kellene, hogy pénzt adjanak, és ezeket kéne meggyőzni. Ebben van szervezkedés, ez fontos volna.

Összefoglaló az elhangzottakról:

 • belső demokratikus ügyek egy szervezetnél
 • külső küzdelmek a fenntartóval, akik önkormányzati emberek
 • szervezés és fejlesztés között utat találni ezt megtetézve a projektvilággal
 • kooperáció a városvezetéssel
 • szervezeti szint: egy szervezet hogyan alakuljon úgy át, hogy jobban helyi támogatottságú legyen, fókuszban legyen a szervezés is
 • fiatalokról hadházon: mostanra alakult meg igazán a csapat, több függetlenséget adni és ügyekkel haladni
 • fejlesztés és szervezés közti terminológia és küzdelem
 • helyi szinten: az írisz családi kör, vagy úgy általában: van olyan pont egy folyamatban, amikor más módszerekhez nyúlnának az emberek
 • új csoportban nehéz demokratikus, önműködő, fenntartható rendszert létrehozni
 • szakmai különválás
 • szervezés összekapcsolásának lehetőségei az aktivizmussal
 • szervezés politikai szintre emelkedése, politikai kötődés
 • ha változást akarsz, akkor bele kell lépni a döntéshozatali arénába
 • pénz, mint olyan

Utolsó témánk:

 • pénz
 • szervezeti ügyek: beágyazottság, fenntarthatóság, átalakulás, demokratikus működésmód

Peták Péter

Ricsi és Ági meséljen

Ricsi: nincs fizu, kisebb pályázataink vannak, kulturális közfoglalkoztatásból van két alkalmazottunk

 • 4 eseményre volt pénzünk minimális haszonnal, ez életben tartja a kezdeményezéseinket
 • hobbi egyesület vagyunk egy ügy mellett, 50 önkéntesünk van, akikkel most tudunk előre lépni és tervezni
 • tombola: ismerős vállalkozóktól ajándékok, kis pénzekért árulták
 • adománygyűjtés
 • árverésen gondolkoznak
 • most már a csapaton is átment jobban, hogy ez fontos, és nem koldulás, hanem fenntarthatóság
 • amikor magabiztosabbak vagyunk és bizakodóbbak vagyunk, akkor jobban is állunk. ha több embert elérünk, több kisebb projektünk is megvalósulhat.
 • hiába vagyunk undergroundkultúra, szélesíteni kell a társadalmi bázisunkat és kilépni kis köreinkből
 • egy éve elég nagy letargiában voltam
 • civil rádión gondolkodunk

Dave

A pénz=lehetőség, hanem csinálunk valamit és arra akarunk pénzt szerezni, ez szép

NeedmorFundnál-az első jelentkezésemnél 0-1000 dollárig kértem. Mert annyit kérek, amit az emberek adnak össze. Amit mondott az alapítványnak, hogy ha nincs a közösségünkben potenciál arra, hogy támogassanak, akkor ne adjanak pénzt. Aztán megszólították az embereket, hogy adjanak. Ricsinek: bejelenthetnétek, hogy a tombolán ennyi gyűjt össze, és hogy külső forrással meg tudtuk duplázni. Tehát, ha adsz 100-at, akkor megduplázzuk és a közösség ügyeire költjük. Ennyi hiányzik, mint kérni az egészetàjobb megközelítés.

Ági

Érdekes volt Ricsi története. Az Írisznél már régebben megküzdöttünk ezekkel a szégyenlőségekkel, és az első áttörés az volt, mikor az első játszótéri pikniken az egyik motor anyuka csinált egy műanyag vödröt, aminek persely nyílása volt, és körbejött, hogy ki vállalná az adománygyűjtést a rendezvényen. Az egyik mentorunk volt erre csak bátor, Benedek Gabi, és úgy ment körbe, hogy ha jól érzitek magatokat, és szeretnétek még ilyenre jönni, akkor segítsetek, adjuk össze! És azóta felfejlődtünk. A legkülönbözőbb ötletekkel álltunk elő, pl sütiárulás tól-ig. Ennek sok és kreatív formáját űzzük mára már. Új elemek, ami program is, szórakoztat is és adományt is hoz. Adomány a következő eseményre.

Máté

Hazai és saját példák kapcsán az jutott eszembe, hogy Chuck meséli, amint a szlovákok az ajtón kopogtatást dobják vissza, mint lehetetlen módszer. Másodszorra a pénzszerzés. Pedig megy J

Dave

Mitől várjuk, hogy adjanak, ha nem kérünk. Meg kell tanulni kérni. Civil Koliban is ez nagy tanulás (Máté). Kérni és jól kérni. Nem az a lényeg, hogy mennyit szedsz össze, hanem elmondani, hogy mennyit szedtél össze. És úgy szeded a pénzt, hogy elmondod a sztoridat.

Sikeres sztorik: közmunkás mozgalomnál is van tagdíj, akik adnak ott, 22 500 forintból élnek, és ennyit ad be tagdíjnak havonta. A pénze ennyi %-át ha te is odaadod, akkor tedd azt. Éves tagdíj az ECONnak, 26 ezer forint, és ezt egy közmunkás beadta. Ha ezt a donornak vagy más embereknek elmondod, az motiváló lehet.

1 Ft-ból 10-et csinálni.

Sanyi

Nagy befolyás, de szervezetlenség. Nem a pénzről szól, hanem a munkáról. Azon dolgoznak, hogy jól legyenek felhasználva a fejlesztési pénzek. Elismerik a munkájukat. Társak a Teleki térért. Viszont ha lenne legalább egy negyed állásuk, már 5-szörösére tudjuk a pénzforrást növelni. Mert elmegy az energiájuk.

Dave

Tökélete a példa!

Return on investment: ha egy dollárt befektetsz, egy pozitív példát csinálok belőle. Tehát érv lehet, hogy ha negyed állásra összeadsz nekem pénzt, akkor százezrek sorsát jobbíthatod.

Ez az egész asztalnak szól: mondd el a sztoridat! Életeket változtatunk meg, adj arra pénzt, hogy tovább dolgozhassunk! Magunk eladása. Ha erőt akarunk demonstrálni, elő kell szednünk a sikersztorikat. Egyéni adománygyűjtés.

Máté

Konkretizáljuk: mindenki írjon fél oldalt a sikereiről, legalább a következő alkalomra.

Ági

Amikor akciót szervezünk, olyat csináljunk, amiből siker várható. És arra lehet adományt gyűjteni.

Önkéntesen, nulla pénzből milyen változást csinálunk. Ha adsz, megsokszorozzuk.

Ricsi

Adj le felelősséget, fordítsd az energiáid másra.

Annamari

Erről szól a leadership development!!!

Dave

Még egy dolog a pénzkérdéshez. Nagyon sok mindent csináltunk kevésből, de többet kell tenni. Az a mennyiség, nem fog tombolából bejönni. Meg kell mutatni, hogy mit csinálunk!!! És írhatunk csodás pályázatot, és kutatásokat, hanem szervezéssel. Hungarian movement for organinsing? Talán európai. De Taking money for organinsing, kampány. etc. Ki kell tűzni célokat, célszemélyeket találni, ügyeket nyerni. Fontos az adakozás számonkérhetősége. Guidelines for foundations: összeállítottak egy ilyet a donoroknak, ami arról szól, hogy pl. minden alapítvány, akinek pénze van, és közcélra ad pénzt, arra fókuszáljon, hogy a legrászorultabbaknak adja a támogatása felét. A papírmunka legyen elfogadható mennyiségű. Misszióval legyen összhangban. Vannak olyan donorok, akik azért csatlakoztak ehhez, mert hisznek a hatékony adományozásban. Bevizsgálják a támogatókat, és értékelik, hogy mit hogy csinálnak.

Pilot project: Central and Eastern Europe: consumer report on Norway monay. lehetséges-e egy ilyen régiós értékelés? Grant seekers to give and opinion back to the grant givers.

Ági

Szociális városrehabilitáció, pl. az eu-s pénzek pocsék elköltése, ennek visszajelzése is fontos lenne.

Máté: Annamari és Ricsi beszedi a féloldalakat.

Annamari

Szervezeti ügyek: beágyazottság, fenntarthatóság, átalakulás, demokratikus működésmód

Felvázolva az Életfa átalakulási folyamatát, és a többi szervezet példáját is tekintve, beszélgessünk a szervezeteinkről, válságainkról.

Máté

Több szervezetet érint, Civil Kollégium főleg a fenntarthatóság felől közelíti meg.

Peták Péter

Nekem is van egy észrevételem. Más kultúrájú szervezet átállítása egy más kultúrájú szervezetté, ami eleve kockázatosnak tűnik. Ami nehézség, hogy hogyan juss el egy kezdeményezéstől, hogy van egy demokratikus kultúrájú tagságod, és azt fenntartani. Tehát ez egy kezdeményezés, ami épp növekszik.

Dave

Két példám van. CERE és a Bona Fides is hasonlókon ment át. Megrágták, sokat dolgoztak rajta és előreléptek benne. Most stabilabban állnak. A szervezés már szervezeti identitás is.

Velenczei Ági

Mi van akkor, ha egy csoport úgy működik, hogy nem szervezett, nem szervezeti átalakulás, hanem egy folyamatos, a csoporton belüli működési kultúrák alakítása szükségeltetik. Folyamatos a változás, folyamatosak az új igények, ennek a súlypontjaival hogyan kell dolgozni.

Dave

Reakcióm erre. Bármilyen szervezetről beszélünk, vannak ilyen időszakok, amikor a szervezetnek meg kell állnia egy pillanatra és elgondolkodni, hogy mit szeretne, hol tart most és mi a fókusz. Kik vagyunk, kik akarunk lenni. Minden csoport életében felmerül ez a kérdés.

Máté

Random gondolatok. Részben összefügg a pénzkérdéssel. Meg a mozgalmi dolgokkal. Ami most mást követel, mint általában, ami nem biztos, hogy baj. Megnézni, hogy milyen független forrás van. Ez csak a Norvég Alap, ami megmutatja, hogy jó dolgokra nem lehet számítani. A belső átalakulás mellett súlya van annak, hogy milyen együttműködéseket alakítunk ki. Norvég: most kéne első koalíciós ülés. Összekapcsolódni azokkal, akik hasonló cipőben vannak. Ha van olyan, akik sokan hasonló dolgot csinálunk, és létrehozunk egy keretrendszert, és magunkban gondolkodunk, könnyebb a nagyobb képbe illeszkedni. Tehát a belső átalakulás csak egy dolog. Megnézni, hogy mi a nagy munka, ami itt dolgunk Magyarországon. Sokkal jobban stratégiai szemmel kell dolgoznunk. Koalícióépítés. Ez segíthet a belső válságokon is.

Peták

Két dologról is szó van. Ha hosszú távon dolgozunk, és azt akarjuk, hogy a közösségszervezés megtelepedjen, hanem kellenek hozzá más szervezetek, akik látnak ebben fantáziát. És azon dolgozik, hogy fenn maradjon. A másik történet, ha Mo-n, egy másik szervezet stabil, kiszámítható működést akar, és nem akar a norvégos ügybe beleszaladni, akkor nagy jelentősége van annak, hogy ha a szervezetek tudjanak aktív támogató tagságot összeszedni. Az bizonyítja, hogy igény van a munkájukra. Még az EU-s pénzek osztása is átpolitizált.

Máté

Az elsődleges fókusz a tagság kell, hogy legyen. Nagy tagságunk nem nagyon van itthon a szervezeteknél. Senki nem a tagságra épített a kilencvenes évektől. A külső támogatás keresése lett az elsődleges.

Velenczei Ági

De ha szervezet vagy és támogatásból dolgozol, mi a garancia arra, hogy nem küldik rád a KEHI-t?

Peták

Ha független forrásod van, lehetsz független.

Ági

De nem olyan időket élünk, hogy bármi azt garantálja, hogy valami biztonságos.

Ricsi

De nem félhetünk állandóan. Újra kell építeni a magyar civil szférát, talán ennek a közösségszervezés az útja?

Peták

Ne az legyen a cél, hogy pénzed legyen a szervezet által. Ne legyen hamis önképe a civil szervezeteknek, hanem álljunk a talpunkra.

Ricsi

Olyan szinten vagyunk, hogy már forradalom kell. Olyan rádöbbenés, hogy a saját hozzájárulása nélkül nem lesz semmi.

Máté

A meglévő saját szervezeteinkkel nem tudjuk azt megcsinálni, hogy összeszedjük az emberek akaratát és … Hanem, ha van egy szervezeted, megnézni, hogy mi az emberek érdeke az életben tartásához. Ha nincs szervezet és pénz, akkor lépjenek be az emberek a szervezetbe, hogy fenntartható legyen. De ehhez látni kell, hogy mit tudna adni az átlag embernek. Ez az Életfának is segítség lehet. Összeszedni, hogy mit adhat az Életfa az embereknek és ezt lekommunikálni.

Dave

Nem vagytok egyedül ebben. Két ember sokat segít ebben, Orbán és Putin. emlékeztetik az embereket arra, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa létezik. Tehát senki nem fogja megcsinálni helyetted, hogy legyen tagságod és támogatásod, de szerencsés pillanatban vagytok. Pl. vannak zsidó szervezetek Amerikában, akik felismerik, hogy egy darázsfészekben ülünk. A nagy donor alapítványok, akik kivonultak volna, rájönnek, hogy nem szabad még menni.

Ricsi

Kétségbeesetten próbáljuk a szervezetünket életben tartani. Felébreszteni az embereket fontosabb, mobilizálni őket, nem pedig a süllyedő hajót foltozgatni. Itt vannak a nagy ügyek, amire fel kéne lépni, minden áldott nap. Meghalnak a mozgalmaink, nincsenek embereink, amik tolják az energiát. Mert nincsenek szervezeteink. Lokalitás és egy nagy ügy.

Máté

Egyik mozgalom sincs ma már sehol, mert nincsenek a helyi aktíváink sehol. És amikor feljön a nagy ügy, tudnak mobilizálni.

Ricsi

Meggyőzni az ötvenes korosztályt, hogy jöjjenek rá, hogy még mindig eltartják a felnőtt gyerekeiket.

Máté

Kapcsolat kell az emberekkel, és szervezeterősítés és koalícióépítés. Folytatjuk. Vannak aktuális ügyeink. ÁRH. Tüzifakampány. Tettünk vállalást is ma.

HEF mindenki találkozó szeptemberben már nem lesz, de október második felében lesz. Készüljetek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: