Februári közösségszervező programok és 21-edik műhely

5 03 2014

Ismét intenzív időszakon vagyunk túl, amelyben számos módon – előadások, műhelyek, képzések, beszélgetések, szervezetfejlesztés – számos közösségszervező folyamatot igyekeztünk támogatni országszerte.

Most ért össze amerikai-európai közösségszervező tapasztalatcsere programunk (http://www.civilkollegium.hu/2014/01/10/legislative-fellows-program-2/), illetve a tavaly év végén kezdeményezett Helyi Erő – Helyi Forrás programunk (http://www.civilkollegium.hu/2014/01/15/helyi-ero-helyi-forras/), így ebben a pár hetes időszakban az amerikai szakemberek már olyan hazai közösségekkel, szervezettekkel dolgozhattak, akikkel hosszú-távú közösségszervező és erőforrás-fejlesztő munkában működünk együtt.

(A külföldi szakemberekről és a teljes februári programról itt található részletes információ: http://www.civilkollegium.hu/2014/02/02/februar-ismet-amerikai-mentorok-rajzanak-ki-europaba/)

A hazai program legfőbb eseményei Debrecenben, Szegeden és Budapesten valósultak meg, az alábbiakban csak néhány találkozóról adunk hírt, amelyek többsége kapcsolódik mindkét fent említett szálhoz

CEU műhely roma diákoknak

„Február nyolcadikán a CEU Roma Access programjának nemzetközi diákjai vettek részt mentorainkkal egy délutáni felkészítésen és műhelyen, ahol legfőbb szándékunk – az elsősorban kisebbségekhez kapcsolódó – közösségszervező munkára való motiválás volt.

Több mint negyven diák kapott ízelítőt a közösségszervezés alapjairól, az emberek (ön)érdekeinek feltérképezéséről, a vezetésről és hatalomról, a problémák ügyekre bontásáról…és természetesen az akcióba lendülésről :)

Dzhevid Mahmud – szervező, CEU diák, alumni (az alábbi filmet is ő készítette)

Találkozás a közmunkás mozgalommal

“2014. február 8.-án szombat délután fogadta a Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) csoport néhány aktivistája a BK41-ben az amerikai mentorokat, hogy megismerkedjenek és megosszák tapasztalataikat egymással.

Rövid személyes bemutatkozási kör után Csonka József, a KMJ szóvivője mutatta be fotókkal illusztrálva a csoportot és eddigi tevékenységét, valamint felépítését. Ezt követően a mentorokat kérdeztük, hogy ők hogyan kezdték a szervezési munkájukat, milyen tanáccsal tudnának szolgálni egy ilyen önkéntes csoport számára. A sok különböző célcsoport izgalmasnak bizonyult a közmunkás aktivisták számára, és hasznos tanácsokat is sikerült találni:

  • személyes történetek erővel bírnak, bemutatják a problémákkal küzdő embereket a számok mögött, ezt érdemes a médiában felhasználva koalíciós társakat találni, hogy legyőzzük a munkanélküliekkel kapcsolatos előítéleteket és a kormány részéről is hangoztatott negatív kommunikációt;
  • olyan ügyeket kell választani, ami sok érdekeltet megmozgat;
  • jól kell azonosítani az adott ügyben illetékes személyt és vállalni kell akár a konfliktust is a hatalommal rendelkező döntéshozóval szemben;
  • kis lépésekkel kell előrehaladni, de ugyanakkor stratégiában kell gondolkodni, hosszabb távon tervezni;
  • más kontinens, más kultúra, nem lehet és nem is szabad egy az egyben lemásolni az amerikai mintát, nekünk kell magunknak utat vágni.

Nagyon kellemes beszélgetés alakult ki és kevésnek bizonyult a szűk másfél óra, sok téma maradt kibeszéletlen. Szerencsére a csoport néhány tagja részt vesz majd a február 26.-i közösségszervező műhelytalálkozón, hogy tovább folytathassák a diskurzust.”

Fotó:Csécsei Ilona

Vojtonovszki Bálint – közösségszervező, tréner, alumni

Beszélgetés a Közértesekkel

Az amerikai közösségszervezők budapesti programjuk során ellátogattak a 10 éve a Ferencvárosban működő Közért Egyesülethez, ahol mintegy két órás beszélgetés keretében igyekeztek feltárni egymás tevékenységét, a munka nehézségeit, elért eredményeket és lehetséges irányokat.

Az Egyesület több projektet visz egyszerre: a szomszédban (is) üzemelő Tanoda elsődleges célja hátrányos helyzetű iskolás gyerekek felzárkóztatása; az Egyesület helyszínén működő Romani Platni hetente rendezett vacsorák keretében egyedülálló roma kulináris élményt kínál a nagyközönségnek.

Az Egyesület ajtaját a legkülönbözőbb korcsoporthoz tartozó helyiek nyitogatják. Szülők, óvodás és iskolás gyerekek, családok kérnek folyamatosan segítséget, de a napi kapcsolat ellenére mégsem alakult igazi közösség az ott lakókból. Az Egyesület vezetőiben felmerült, hogy a segítőtevékenységen túl a hozzájuk betérőket jobban bevonva, lehetne közösségben gondolkodni és egy-egy számukra igazán fontos ügyért együtt küzdeni.

Az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők leginkább kérdésekkel igyekezték segíteni az együttgondolkodást. Bizonyára van mit átvenni és beépíteni, de az is igaz, hogy ebben a közegben más működik, mint az amerikai fekete vagy latin közösségekben. Az izgalmas diskurzus befejeztével természetesen számtalan kérdés maradt megválaszolatlanul: Érdemes-e esetlegesen kockáztatni a meglévő kereteket a komolyabb változások érdekében?  Mi a valódi cél, amiért érdemes küzdeni? Hogyan kell elkezdeni a közösség bevonását? Mit veszíthetnek, és mi az, amiért mindenképpen megéri kockáztatni? Ezek megválaszolása már a Közért feladata lesz, de mi mindenesetre drukkolunk nekik.

Vodál Anita – jogász, alumni

 21-ik közösségszervező tanulói műhely

Február 26-án rendhagyó helyszínen (a Carat Hotelben) és rendhagyó módon szerveződött 21-ik közösségszervező műhelyünk. Erre a műhelyre már invitáltuk a CKA Helyi Erő – Helyi Forrás programjának résztvevőit is, így az amerikai kollégák egy jócskán kibővült műhelynek tarthattak néhány órás felkészítést. Hogy miről volt szó? Kapcsolatépítésről, tagtoborzásról, erőről és hatalomról, ügyekről és kampányokról, mindezt sok-sok gyakorlati példával.

Rendhagyó filmklub Hajdúhadházon

“Február végén egy  pénteken filmklub helyett vendégül láttuk az Életfa Egyesület és a Civil Kollégium Alapítvány kollégáit, akik az Egyesült Államokból látogattak el hazánkba. Debrecen mellett Hajdúhadházon is jártak, ahol a KreAktív Fiatalok műhelyében arról beszélgettünk, milyen Hajdúhadházon fiatalnak lenni, és persze olyan kérdésekre is választ kaphattunk, hogy minden amerikai szereti-e a mogyoróvajat! :)
Veres Hajnalka képei.”

SUB.hu – Opera Egyesület, Debrecen

Amerikából jöttem, híres mesterségem címere: közösségszervező.

szerző:

caralabe

Dátum: 2014/02/27

Február 22-én, szombaton amerikai közösségszervezők látogatták meg egyesületünket az Ifiházban. A találkozó a Civil Kollégium és az Életfa Egyesület segítségével valósult meg  egy folyamat részeként és célja, csapatunk összerázása volt.

Névtelen

Kezdtük szerényen kifejezett angol bemutatkozásokkal és befejeztük egy csatakiáltással. Az Opera rövid prezentálását követően, vendégeink megismertettek bennünket a közösségszervezés módszereivel és legfontosabb alapelveivel. Elindult a sztori a szlovák Veronika kutyakaki elleni harcától és eljutott egy kampány megszervezéséig. Aki szeretne többet megtudni erről az egészről annak javasoljuk olvasni in „inglis” itt.

Hogy mégse maradjatok ki teljesen, íme néhány elhangzott kulcsmondat a délutánról:

„Small is beautiful.”

„We are united, and never be defeated.”

„If you value the change or what we’re fighting for in this town, show us by supporting our case.”

Akik nálunk jártak: Quanisha Smith, Leah Torrey,  Saskia Harak, Kara Bender és Jim Picchetti. Akik segítettek: Kovács Annamari és Kovács Timi.

Szervezetfejlesztés az Életfa Segítő Szolgálat Egyesületnél

Az amerikai mentorok debreceni látogatásuk utolsó napján egész napos tréninget tartottak szervezetünk munkatársainak. A közösségszervezés módszere és szervezeti kultúrája lett megjelenítve számunkra. Megérthettük és elmélyítettük tudásunkat arról, hogy a demokrácia miként jelenik meg a szervezeti felépítésben, a különböző pozíciókban, és hogy a közösségi vezetők fejlesztéséhez hogyan kell megteremteni a szükséges szervezeti felépítést és eljárásrendet. Hálásan köszönjük! Nemcsak hasznos nap volt, de energetizáló is!

Kovács Tímea Éva, közösségszervező

1959889_546286162136462_1080366123_n

Varga Máté, Civil Kollégium

Reklámok

Műveletek

Information

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: